Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlamentarna skupština BiH

Državni službenici nezadovoljni: Diskriminirajući položaj zaposlenih u institucijama BiH

siva copy

Kažu da su svjesni činjenice da u javnosti vlada sveopća predrasuda prema zaposlenim u intitucijama BiH zbog činjenice da su vrlo često u očima javnosti izjednačeni sa izabranim i imenovanim licima

U srijedu dana 19.12.2018. godine sa početkom u 15:00 sati, održana je press konferencija koju je organizovao Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Na press konferenciji se obratitla Predsjednica Sindikata Lejla Čopelj koja je govorila o statusu i položaju zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, sa posebnim fokusom na odnos Vijeća ministara BiH prema Sindikatu i određenim vidovima diskriminacije zaposlenih u institucijama BiH.

Press konferencija je održana u ulici Trg BiH 1 Sarajevo, zgrada Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, Sindikat je i u ranijem periodu putem medija apelovao na neravnopravan položaj zaposlenih u institucijama BiH u odnosu na imenovana i izabrana lica ali i u odnosu na zaposlene u institucijama na nižim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, entitetima, kantonima i općinama.

Svjesni činjenice da u javnosti vlada sveopća predrasuda prema zaposlenim u intitucijama BiH zbog činjenice da smo vrlo često u očima javnosti izjednačeni sa izabranim i imenovanim licima, želimo prije svega skrenuti pražnju na omjer plata i naknada koje se ostvaruju u institucijama BiH.

Trenutno utvrđena osnovica za obračun plata u institucijama BiH iznosi 475,69 KM, a kojeficijenti se kreću od 1 do 12.