Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni sud naložio privođenje Josipa Kvesića

Državni sud donio je naredbu o privođenju Josipa Kvesića, optuženog za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima.

Kvesićeva braniteljica Irena Pehar je obavijestila Sud BiH da njen klijent neće pristupiti suđenju, iako se više ne nalazi na liječenju u zagrebačkoj bolnici “Sveti duh”.
“Poduzela sam sve da dostavi adekvatnu dokumentaciju o svom liječenju. On kaže da mu otpusno pismo treba za nastavak liječenja. Rekla sam mu da otkazujem svoje usluge jer ovo odstupa od mog etičkog kodeksa”, kazala je Pehar.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević je rekao da se Kvesić, nekoliko sati prije zakazanog pretresa, javio telefonom službenici suda i najavio svoj nedolazak.

“Rekao je da mu je dosadilo u bolnici, ali da mora nastaviti svoje liječenje. Kako kaže, javit će se psihijatru. Tražio je i advokata po službenoj dužnosti, te odgađanje nastavka suđenja na mjesec dana”, naveo je Radević.

Prema sudiji Radeviću, Kvesićevo odsustvo je neopravdano, zbog čega je izdata naredba o njegovom privođenju na naredno ročište.

Optužnica tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste Službe, te Vlatku Puljić, direktoricu firme “Vlamon” Čitluk, da su od 2012. do 2014. godine, sudjelovali u počinjenju krivičnih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine.

Naredno ročište zakazano je za 9. oktobar.