Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duffy: Energetski sektor u BiH ima potencijal da udvostruči proizvodnju

duffy

Energetski sektor u BiH ima ogroman potencijal da udvostruči proizvodnju i otvori mnogo radnih mjesta – kazao je direktor USAID-a u BiH Peter Duffy na otvorenju Drugog energetskog samita u BiH koji je počeo danas u Neumu.

Međutim, dodao je Duffy, ono što nedostaje je konsenzus koji će ugovoriti potrebne reforme da bi se ovaj potencijal kapitalizirao.

Istakao je da su određene stvari već postignute od prošlogodišnjeg samita te da su usvojeni akcioni planovi o obnovljivim izvorima, smanjenju emisija stakleničkih plinova, usklađene su direktive EU te stvaranje podobne klime za investicije.

– Sama činjenica da smo okupili veliku grupu stručnjaka iz privatnog i vladinog sektora govori o nivou interesa i entuzijazma koji postoji u energetskom sektoru, međutim, ima još mnogo toga što treba učiniti – pojasnio je.

Dodao je da investitori neće čekati zauvijek, da je vrijeme da se usvoje zakoni i akcioni planovi te da će USAID nastaviti podržavati ovaj sektor.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da će danas biti održan i ministarski sastanak na kojem će razgovarati o započetim aktivnostima u energetskom sektoru.

Dodao je da je protekla godina bila uspješna, jer su napravili pomak u određenim segmentima, ali da je ostalo mnogo toga da se uradi.

Uvjeren je da će riješiti pitanje zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i zakona o gasu, kao i odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva i akcionog plana o energetskoj efikasnosti.

– Moja želja je da s kolegama iz entiteta usvojimo okvirnu strategiju koji bi stvorio prolaz prema ključnim energetskom projektima u okviru EU – zaključio je.

Federalni ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić podsjetio je da je BiH članica Evropske energetske zajednice te da postoje određene obaveze koje BiH nije uspjela ispuniti.

– U ovom sektoru urađeno je već mnogo, ali s obzirom na zadato, moram priznati da to i nije za svaku pohvalu – pojasnio je.

Očekuje da će ovaj samit podstaći implementaciju zakona na državnom i entitetskom nivou, a to su zakoni o električnoj energiji, zakon o gasu, kao i sve druge obaveze koje je BiH preuzela.

Također je naglasio da je Vlada Federacije BiH na sjednici usvojila Energetsku politiku FBiH što je prvi preduvjet za izradu energetske strategije FBiH, koja bi trebalo biti usvojena u narednih šest do osam mjeseci.

Od samita očekuje pozitivnu promjenu koja će ubrzati provođenje reformi, usvajanje zakona i izrade energetske strategije FBiH i BiH.

Drugi energetski samit u BiH organizirao je USAID i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ). Reforma energetskog sektora, korištenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost te liberalizacija tržišta teme su o kojim će se raspravljati u naredna dva dana.

Putem panel-diskusije, prezentacije i radionice prisutni će razgovarati o investiranju u energetski sektor i funkcioniranju maloprodajnog tržišta električne energije. Također, bit će organizirane i tehničke sesije o aktuelnim temama kao što su obnovljivi izvori energije, energetskoj efikasnosti i proizvodnji električne energije iz biomase.

Samit se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH te Regulatorne komisije za energetiku RS-a.