Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne odustaju od zahtjeva

Duga i hladna noć pred rudarima u Sarajevu

rudari protesti vlada fbih FENA (1)

Spremni su, ističu, ostati ispred Vlade FBiH i mjesec ako je potrebno, ali ne žele se vratiti bez ostvarenog cilja

Rudari sedam rudnika u FBiH koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, i dalje protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku.

Rudari planiraju provesti noć na cesti i platou ispred zgrade Vlade FBiH sve dok se ne ispune njihovi uslovi, među kojima je taj da ne odustaju od ostavki svih direktora u koncernu Elektroprivrede, tako i sedam rudnika iz kojih i oni dolaze.

Također, zahtjevi su uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama i potpuno poštivanje kolektivnog ugovora.

Fotoreporter N1 na terenu je zabilježio da se rudari pripremaju za dugu i hladnu noć. Ipak, veliki problem predstavlja to što mali broj njih imaju deke ili bilo šta što bi ih moglo zagrijati.

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH ranije je naveo da je po pravilniku visina osnovne plate kopača u jami sa sadašnjih 850 KM smanjena na 570 KM.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić istakao je da neće pristati na to i da ostaju do ispunjenja njihovih zahtjeva. Naveo da su glavni zahtjevi rudara stavljanje van snage spornih pravilnika, smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Proizvodnja je jutros obustavljena u svim rudnicima.