Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo KS

Dugalija preuzela poziciju v.d glavne tužiteljice: Pristup pravdi neće ovisiti od položaja u društvu

meliha dugalija
Foto: Tužilaštvo KS

Dugalija je zamijenila Sabinu Sarajliju kojoj je istekao mandat

Meliha Dugalija zvanično je preuzela poziciju vršitelja dužnosti glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Njena pozdravna riječ objavljena je na stranici Tužilaštva KS. Između ostalog, istaknula je da je “zadovoljenje pravde primarna misija”.

“Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je najveće tužilaštvo u Federaciji Bosne i Hercegovine i kao takvo treba da obavlja svoju društvenu ulogu i funkciju a to je da otkriva i goni počinioce krivičnih djela s ciljem osiguranja vladavine prava, jednakosti pred zakonom i sigurnosti građana Kantona Sarajevo. Moja misija je da Tužilaštvo KS svojim proaktivnim radom, pravilno postavljenim strateškim ciljevima i nultom tolerancijom na svaki oblik uticaja na neovisnost rada tužilaštva od bilo kojih pojedinaca ili interesnih skupina, pokažemo javnosti da mogu i trebaju imati povjerenje u naš rad. Istovremeno, odvažni da se uhvatimo u koštac sa najtežim i najsloženijim oblicima kriminala u okviru naše nadležnosti. Zadovoljenje pravde je naša primarna misija”, navela je Dugalija.

Svojim radom, dodaje, nastojaće da građani Kantona Sarajevo i oni koji su oštećeni krivičnim djelima imaju razloga za povjerenje u rad ovog tužilaštva, da osjećaju da je to „njihovo“ tužilaštvo i da pristup pravdi ne ovisi od položaja u društvu.

“Također, želim da naglasim važnost otvorene komunikacije sa medijima i javnošću. Transparentnost je ključna za izgradnju povjerenja i razumijevanja našeg rada. Uvjerena sam da ćemo zajedno uspjeti da ostvarimo naše ciljeve i doprinesemo izgradnji pravednijeg društva”, kazala je Dugolija.

Podsjećamo, Dugalija je zamijenila Sabinu Sarajliju kojoj je istekao mandat.