FHMZ

Dugoročna prognoza: Stiže promjena vremena u BiH, očekujte padavine

auto-kisa

Maksimalne temperature zraka bit će iznad 20 stepeni ne samo na jugu Hercegovine, nego i u većem dijelu sjeverne Bosne

Nakon stabilnog i sunčanog vikenda, veći dio ove sedmice proteći će bez izražajnijih promjena vremenskih prilika.

Maksimalne temperature zraka bit će iznad 20 stepeni ne samo na jugu Hercegovine, nego i u većem dijelu sjeverne Bosne. U kotlinama i duž riječnih toka izvjesna je magla i niska oblačnost.

Nešto više oblaka moguće je u drugom dijelu radne sedmice. Kiša se očekuje prvog dana vikenda u zapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 4°C do 9°C u Bosni, na jugu Hercegovine od 11 do 15°C. Najviše dnevne temperature između 18°C i 23°C, na jugu zemlje do 25 stepeni.

Početkom zadnje sedmice oktobra prema raspoloživim sinoptičkim materijalima od 24.oktobra na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira se kiša, pri čemu će više padavina biti na području Krajine.

Prestanak padavina i razvedravanje moguće je od srijede nakon čega se do kraja mjeseca prognozira stabilno i pretežno sunčano vrijeme.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 5°C i 10°C u Bosni do 12°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 15°C i 20°C u Bosni do 22 stepena u Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.