Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komesarka Vijeća Evrope

Dunja Mijatović: Krajnje je vrijeme za spomen obilježje ubijenoj djeci Prijedora

Foto: OSCE
Dunja Mijatović

Lokalne vlasti Prijedora od 2014. godine ne izlaze u susret višestrukim zahtjevima porodica, istaknula je komesarka za ljudska prava

Povodom Dana bijelih traka u Prijedoru, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović istaknula je važnost osiguranja prava za porodica više hiljada žrtava ratnih zločina i teških kršenja ljudskih prava počinjenih u ovom gradu između 1992. godine. i 1995. godine, uključujući 102 djece, Naglasila je i obavezu sjećanja na žrtve.

Lokalne vlasti od 2014. godine ne izlaze u susret višestrukim zahtjevima porodica, kojima se pridružuju aktivisti koji stoje iza Dana bijelih traka, za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora, dok se obilježavanje Dana bijelih traka godinama suočava sa sistematskim opstrukcijama, saopćeno je iz ureda evropske komesarke.

Mijatović je i ranija osudila zabranu lokalnih vlasti da održi miran marš u čast žrtvama i njihovo kontinuirano odbijanje da se u Gradskom vijeću raspravlja o izgradnji spomen-obilježja djeci poginuloj u ratu.

-Pozivam vlasti u Prijedoru da konačno uklone sve pravne i političke barijere koje stoje na putu izgradnje spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora. Izražavam solidarnost sa porodicama i odajem počast njihovoj hrabrosti i upornosti da njihova djeca ne budu zaboravljene žrtve rata. Izražavam spremnost da radim sa lokalnim vlastima, porodicama i organizacijama civilnog društva, kako bi ova važna inicijativa postala stvarnost što je prije moguće – izjavila je Mijatović.

Kako je naglasila, vlasti treba da omoguće implementaciju inicijativa za obilježavanje komemoracije koje čuvaju sjećanje na žrtve zločina počinjenih tokom rata. Odavanje počasti djeci je, navodi, posebno važno, jer se djeca često zanemaruju u inicijativama obilježavanja sjećanja.

-Bez sjećanja na prošlost, a posebno na zločine počinjene nad najugroženijim članovima društva, nema izgleda za bolju budućnost. Moramo se sjećati onoga što se dogodilo i priznati i ispraviti patnju žrtava i preživjelih u ratu pravilnim i dostojanstvenim obilježavanjem sjećanja. Neuspjeh u rješavanju bolnog iskustva zbog počinjenih zločina također ima dalekosežne posljedice na društvo u cjelini. Mlade generacije zaslužuju da uče o prošlosti iz više perspektiva, kako se ne bi održavale predrasude, mržnja i neprijateljstva prošlosti. Organizacijama civilnog društva i aktivistima treba dati prostor i podržati ih u radu na komemorativnim inicijativama, uključujući javna okupljanja na kojima se priznaje stradanje žrtava, posebno djece, u ratu – poručila je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava.