Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komesarka Vijeća Evrope

Dunja Mijatović: Otkrivanje imena zaštićenog svjedoka u BiH pokreće niz ozbiljnih pitanja

dunja mijatovic

Pozvala je sve političare i članove pravosuđa u regiji da ozbiljno shvate pitanje zaštite svjedoka u predmetima ratnih zločina

Dunja MIjatović, komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava, reagirala je na objavljivanje imena zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. tokom suđenja u predmetu „Josipović i drugi“ naveo da mu je aktuelni premijer RS-a Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice.

Podsjetimo, nakon što su RTRS i drugi mediji u bh. entitetu Republika Srpska objavili ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16, uslijedile su mnogobrojne reakcije međunarodnih i domaćih institucija.

Mijatović ističe da je pružanje efikasne zaštite i podrške svjedocima u kontekstu ratnih krivičnih postupaka ključno za borbu protiv nekažnjivosti za zločine počinjene tokom ratova 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

„Međutim, posljednjih dana, ime zaštićenog svjedoka u slučaju ratnog zločina u Bosni i Hercegovini koje navodno implicira premijera Republike Srpske objavljeno je u lokalnim medijima, a dosijei ratnih zločina koji sadrže imena svjedoka koji navodno pripadaju Specijalne kosovske komore anonimno su prebačene u boračku organizaciju na Kosovu. Ovakav razvoj događaja je neprihvatljiv i pokreće niz ozbiljnih pitanja kojima će se baviti nadležni organi, tužilaštva i sudovi“, reagirala je Mijatović, osvrćući se paralelno i na dešavanja na Kosovu.

Kako navodi, nedostatak efikasne zaštite svjedoka već godinama izaziva zabrinutost u zemljama regiona, a što je odvratilo mnoge svjedoke da se ne jave i daju neprocjenjive iskaze o ratnim zločinima i mogućim lokacijama masovnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci hiljada osoba koje se još uvijek vode kao nestale u regiji.

„Mnogi zaštićeni svjedoci i sami su žrtve ratnih zločina i žive u istim zajednicama kao i počinitelji. U nekim slučajevima kada su imena svjedoka otkrivena, njihovi životi su ugroženi, a njihovim porodicama prijeteno, a neke svjedoke su vlastite zajednice protjerale zbog njihovih svjedočenja. Pozivam sve političare i članove pravosuđa u regiji da ozbiljno shvate pitanje zaštite svjedoka u predmetima ratnih zločina i da poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali da nijedan svjedok ne mora strahovati za svoj život dok svjedoči u ratu slučaj zločina. Od presudne je važnosti to što uključuje brzo prepoznavanje i privođenje pravdi osoba koje pokušavaju zastrašiti svjedoke“, rekla je Mijatović.

Također, apelirala je i na medijske profesionalce da ne otkrivaju informacije o identitetu zaštićenih svjedoka. Pritom ne samo da krše etičke kodekse novinarstva, već riskiraju da budu krivično odgovorni.

Treba naglasiti da su Sud i Tužilaštvo BiH poduzeli korake za pokretanje postupka protiv “onih koji su otkrili identitet zaštićenog svjedoka“, odnosno formirani su predmeti.