Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

komesarka za ljudska prava

Dunja Mijatović pozvala Benjaminu Karić da se pridruži Povorci ponosa

Foto: CoE
Dunja Mijatović

Mijatović smatra da oni koji se protive LGBTIQ pravima ne poštuju svoju posvećenost ljudskim pravima općenito

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da pojavljivanjem na protestima u subotu 24. juna podrži Bh. povorku ponosa i LGBTIQ zajednicu u Bosni i Hercegovini u borbi za njihova prava, piše Detektor.

Njena poruka dolazi nakon što je Gradska uprava na čelu sa gradonačelnicom Karić odbila zahtjev organizacionog odbora Bh. povorke ponosa da Grad pokaže simboličnu podršku protestu projekcijom zastave duginih boja na zgradi Vijećnice.

Kako je Mijatović kazala u komentaru za Detektor, najljepša i najbolja poruka podrške bi bila slika grada u kojem gradonačelnica sa LGBTIQ+ populacijom predvodi šetnju.

„Takva slika koja bi otišla u svijet značila bi najviše za ovu populaciju u BiH, ali i grad Sarajevo. Danas kao i uvijek sam uz svoje sugrađane i sugrađanke, te sve ljude dobre volje u BiH“, rekla je Mijatović.

Prvobitno je zahtjev Odbora ignorisan danima, čak i nakon slanja urgencije na upućen zahtjev. Tek nakon pisanja Detektora gradonačelnica Karić i Gradska uprava su odgovorili na zahtjev i odbili ga.

Mijatović smatra da oni koji se protive LGBTIQ pravima ne poštuju svoju posvećenost ljudskim pravima općenito.

„Njihovi postupci su u suprotnosti s našim zajedničkim vrijednostima dostojanstva, inkluzije, jednakosti i poštovanja vladavine prava. (…) Zašto je toliko teško u otvorenom gradu kao što je to Sarajevo, posebno pored svega što se u zadnje vrijeme dešava u BiH, poput napada na aktiviste i novinare – izaći u šetnju koja promoviše ljubav i ništa drugo?“, kaže Mijatović.

Detektor je skrenuo pažnju i na činjenicu da organizatori Povorke ponosa u Sarajevu i ove godine moraju izdvojiti značajna sredstva kako bi platili mjere sigurnosti za održavanje četvrtog protesta za prava LGBTIQ osoba, iako se to ne traži od organizatora drugih protesta u glavnom gradu, niti drugim gradovima u regionu.

Mijatović podsjeća da države imaju obavezu, u najvećoj mogućoj mjeri, omogućiti održavanje mirnih okupljanja, što se dosljedno ponavlja u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

„Smatram da je veoma zabrinjavajuće što se LGBTIQ osobe u BiH konstantno suočavaju sa takvim nivoom protivljenja i uskraćivanja njihovih prava, posebno od strane zvaničnika vlasti i nekih političara“, kazala je Mijatović.

Četvrta Bh. povorka ponosa održat će se u Sarajevu u subotu od 18 sati a učesnici će se kretati ulicama Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina bana te Kulovića. Povorka će se okončati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.

Mijatović je kazala kako LGBTIQ zajednica pokazuje svoju snagu i da će ih u tome nastaviti podržavati.

“Trebamo nastaviti biti vidljivi i glasni sve dok LGBTIQ osobe ne budu u potpunosti uživale svoja ljudska prava i dok ih se ne vidi i čuje kao ravnopravne građane”, kazala je Mijatović.