BiH

Potpredsjednik Federacije BiH

Dunović: CIK donio Odluku koja nije u skladu s Ustavom Federacije

18/12/2018

Iz Kabineta potpredsjednika FBiH je saopćeno da je CIK kao institucija, odnosno članovi CIK-a koji su podržali današnju Odluku, postupili potpuno protivno Ustavu Federacije BiH

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović saopćio je danas da Odluka Centralne izborne komisije (CIK) o popuni Doma naroda Federalnog parlamenta prema popisu iz 2013. godine nije u skladu s Ustavom Federacije.

Pojasnio je da se Članom 11a Amandmana LII na Ustav FBiH, “predviđa proporcionalna zastupljenost u svim javnim organima vlasti konstitutivnih naroda i grupe ostalih na bazi popisa iz 1991. godine, sve do potpune implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Amandman LI predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za sva izračunavanja koja zahtijevaju demografske podatke, dok se Aneks VII u potpunosti ne provede”.

Podsjetio je također da su se potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i on 16. novembra obratili CIK-u, upozoravajući da bi bilo protivno Ustavu Federacije BiH donijeti Odluku o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koja se temelji na popisu iz 2013. godine.

Iz Kabineta potpredsjednika FBiH je saopćeno da je CIK kao institucija, odnosno članovi CIK-a koji su podržali današnju Odluku, postupili potpuno protivno Ustavu Federacije BiH, što će rezultovati zaštitom građana pred Ustavnim sudom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.