BiH

Dunović o dešavanjima u Federalnom parlamentu

19/07/2018

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je novinarima pred početak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojem je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH da sve upućuje da je zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) potpisao zahtjev za vitalni nacionalni interes.

– Puzigaća je kao član SNSD-a, stranke koja se samo deklarativno zalaže za interes srpskog naroda, rekao da je ugrožen nacionalni interes Hrvata, a ne dozvoljava da se usvajanjem ovog zakona izvrši popuna Kluba Srba – kazao je Dunović te poručio da se samo u BiH može desiti da neko radi protiv svog naroda, umjesto da se zalaže za njega.

Pojašnjavajući proceduru vitalnog nacionalnog interesa, Dunović je kazao da su propisana dva slučaja u Ustavu FBiH.

– Jedan od načina je kada to urade 2/3 jednog kluba, u ovom slučaju je to mogao uraditi Klub Hrvata, i procedura je vrlo jasna. Zakon se stavlja na dnevni red, a ako ne dobije većinu u svakom od klubova, formira se zajednička komisija oba doma naroda. Ako se koncenzusom ne utvrdi da nije povrijeđen nacionali interes, šalje se Vijeću za vitalni interes pri Ustavnom sudu – naglasio je.

Drugi slučaj je, naglasio je Dunović, da predsjedavajuća i dopredsjedavajući Doma naroda FBiH potpišu zahtjev za vitalni interes te da u tom slučaju zakon ide na dnevni red. Ukoliko se ne dobije većina u svim klubovima, dodao je Dunović, zakon nije usvojen.

– Po svemu sudeći, drugi slučaj se već desio – zaključio je Dunović.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu, predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Vanrednom zasjedanju Predstavničkog doma nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS) koji su iznijeli stav da je zakazivanje sjednice suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je Zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i s Ustavom FBiH.

Nasuprot kolegama iz Kluba HDZ-HNS, predlagači tvrde da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju federalnog Doma naroda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.