BiH

reakcija

Dunović odgovorio Mariću: Trebate prvo malo čitati, tek onda ćemo razgovarati

09/04/2019

Kada to sve pročitate, pa shvatite, tek onda možemo razgovarati. Do tada, molim da mi se ne obraćate

Povodom medijskih napisa kojima se u posljednje vrijeme problematizira imenovanje v.d. predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, kao i zbog posljednje izjave Zvonka Marića (SBB), potpredsjednik
Federacije BiH Milan Dunović želi da informiše javnost o sljedećem:

„Zvonko Marić, inače delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, trebao bi da predlaže i mijenja zakone u skladu sa potrebama građana. Prije toga, dobro bi bilo te zakone pročitati i shvatiti.

Optužio me, dotični, za sukob interesa, pozivajući se na Zakon o sukobu interesa FBiH, te rekao da je zbunjen mojim imenovanjem na poziciju v.d. predsjednika Upravnog odbora ZZO KS. Da bih otklonio njegovu zbunjenost, prvo bi Zvonko trebao da pita članove Vlade KS, kako su glasali kod mog imenovanja. Predlažem mu da počne od svojih stranačkih kolega. Nakon toga bi trebao da zna, jer je to predmet njegove zbunjenosti, da ja nisam „podnosio“ zahtjeve za ocjene ustavnosti, nego da to i dalje radim, te su zakonitost i ustavnost nešto od čega nikada nisam odstupio.

Za kraj, mala lekcija iz čitanja zakona za gospodina Marića. Istina je da postoji sukob interesa kada je izabrani zvaničnik izabran u upravni odbor javnog preduzeća.

Međutim, Zavod zdravstvenog osiguranja nije javno preduzeće. Zvonko, to je javna ustanova. Da bi ste znali razliku između preduzeća i ustanove, morate prvo pročitati Zakon o javnim preduzećima, Zakon o privrednim društvima, Zakon o sukobuinteresa, zakon o platama i naknadama u organima vlasti u kantonu Sarajevo.

Kada to sve pročitate, pa shvatite, tek onda možemo razgovarati. Do tada, molim da mi se ne obraćate, jer nismo na istom nivou shvatanja uloge, prava i obaveza političara koji moraju raditi u interesu građana. Znate vi, odlično to znate, da će moja uloga u ZZO biti u interesu građana. Smeta vam to?

Za ostale dušebrižnike, koji već danima polemiziraju o mojoj moralnosti, imam kratku poruku – o mom poštenju i istini za koju se već godinama borim, neka sude jedini pravedni suci – vrijeme i narod. Za razliku od mnogih, ja se tog suda ne bojim.“

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.