Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik Federacije BiH

Dunović: U redovima SDP-a prisutna opsesivno-kompulsivna fiksacija na DF

Milan Dunović

Dunović je stava da “SDP mora biti svjestan da se moraju osloboditi pojedinaca koji u njihovo ime daju ovakva saopštenja, onih koji traže uvid u konkursne procedure drugih institucija, neznalica koji koče financijsko tržište Federacije BiH”

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović reagirao je danas povodom saopštenja Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH), navodeći kako su “u tom saopćenju sadržane ozbiljne neistine koje su prešle u sferu blaćenja institucije na čijem se čelu nalazi”.

– Naime, u saopštenju, u kojem pokušavaju opravdati svoj pokušaj kočenja financijskog tržišta Federacije BiH, javno govoreći da neće pristati na imenovanje Komisije za vrijednosne papire, između ostalog, su naveli da nisam dostojan funkcije koju obavljam i da sam potpisao protuustavnu odluku imenovanja Komisije. Kao što rekoh ranije, za njih nisu sporna djelovanja HDZ-a i SNSD-a, pa ih javno hvale, ali dovode u pitanje moje, kako kažu, protuustavne odluke – navodi Dunović.

Kako nadalje navodi, “odavno je jasno da SDP nema problem sa djelovanjem HDZ-a i SNSD-a u institucijama BiH i da nemaju problem da hvale njihove izabrane dužnosnike”.

– Tako je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić javno pohvalio, između ostalih, rad ministara Staše Košarca i Vjekoslava Bevande. Ne bi tu bilo ništa sporno i moglo bi se posmatrati kao kolegijalnost političara, ali vidljivo je da je u redovima SDP-a prisutna opsesivno-kompulsivna fiksacija na Demokratsku frontu – navodi potpredsjednik FBiH.

Istovremeno, smatra “da saopštenja SDP-a nisu, već odavno, vrijedna bilo kakvog komentara, ali da su ovaj put iznijeli ozbiljne laži, koje ne doživljava lično, ali su prešle u sferu blaćenja institucije na čijem čelu se nalazi”.

Dunović podsjeća da je u svom mandatu pokrenuo 23 apelacije, ukazujuću na kontinuirana kršenja Ustava FBiH, te “da se mnoge od tih apelacija se odnose na zakone koje SDP nije htio da mijenja (neki od tih zakona su doneseni za vrijeme vladavine SDP-a!), zakone kojima je otiman novac građana dok je SDP to nijemo posmatrao, kao npr. Zakon o stečaju”.

– To nije Zakon koji je neustavno donesen u vrijeme sadašnje Vlade. To je Zakon kojim su otete pare radnika širom Federacije BiH. To je Zakon koji je bio na snazi kada je Tuzla protestovala, a SDP vladao, ali nisu uradili ništa. Sada ti isti, nijemi posmatrači, kažu da sam nedostojan funkcije – navodi Dunović u reagiranju.

Podsjeća, također, da je Komisija za vrijednosne papire imenovana prije dvije godine, u julu 2018. godine, a da SDP u junu 2020. piše saopštenja.

– Drugovi SDP-ovci, trebali ste reagovati prije 23 mjeseca, ali valjda niste stigli od hvaljenja vaših partnera u destrukciji. Prošla su 23 mjeseca od kada su predsjednik i potpredsjednici FBiH uputili odluku o imenovanju u Parlament Federacije. Vi od tada ne djelujete. Nedjelovanje je najbolje što znate, isprazna priča puna sladunjavih usklika. Kada treba donijeti važne odluke, tada vam je srcu mila opoziciona hladovina. Sada, kada je došlo do kolapsa financijskog tržišta u Federaciji, zbog činjenice da Komisija za vrijednosne papire ne može funkcionisati sa dva od pet članova, govorite da radim na štetu jednog naroda (a vi nećete da podržite imenovanje Komisije dvije godine!). Zbog čega? Zbog toga što nisam imenovao kandidata koji je stekao uslove za penziju?! Ili, možda zbog toga što SDP nije imao uvid u konkurs?

U saopštenju ste naveli da delegati nisu imali pravo uvida u dokumentaciju i konkursu proceduru. Ja razumijem da je SDP navikao da je normalna pojava uvid jedne političke stranke u konkursnu proceduru, ali ovaj put to tako neće moći, drugovi. Konkurs je obavila institucija koja je zadužena za to, te ne postoji potreba, niti obaveza dostavljanja dokumentacije delegatima u Domu naroda – navodi potpredsjednik FBiH, dodajući da to niko nije ni tražio, izuzev pojedinih delegata iz SDP-a.

Uz to, smatra “da ostali imaju toliko mudrosti, da znaju da su takve stvari protuzakonite i ne pada im na pamet da u ime jedne političke stranke traže uvid u konkursnu proceduru, za koju nisu nadležni”, pitajući se: “kako bi oni to znali, kad su svu pamet iz SDP-a otjerali”.

– Javno se hvalite da ste prije pet mjeseci tražili poništenje procedure. Nezabilježeno je u javnom političkom životu da jedna stranka traži poništavanje završenog konkursa. To sebi drugi ne bi dozvolili, ali SDP-u je to prihvatljivo. Vi javno kažete, hoćemo uvid u konkursnu proceduru, a onda, kada vam se to ne sviđa, poništite konkurs. Poništavajte ga stalno, kaže SDP, dok god ne predložite ljude koji se sviđaju SDP-u. Ipak, zarad istine, postoji još jedna politička stranke, koja slično razmišlja kao vi – ‘maestralna’ saopštenja HDZ-a o nelegitimnom CIK-u. Oni ne priznaju CIK, a vi ne priznajete Komisiju za vrijednosne papire, jer tamo nema vaših ljudi. Imate jako sličan princip djelovanja, sistem u kojem kada nije po vašem, treba poništiti konkurs, reći da je institucija nelegitimna i da radi protuustavno, itd. Poznat nam je taj obrazac, ali na njega ne prsitajemo! Ne poništavaju se konursi zato što to želi HDZ ili SDP, svejedno – navodi se u reagiranju.

Dunović je stava da “SDP mora biti svjestan da se moraju osloboditi pojedinaca koji u njihovo ime daju ovakva saopštenja, onih koji traže uvid u konkursne procedure drugih institucija, neznalica koji koče financijsko tržište Federacije BiH”.

– Drugovi i gospodo, nužno je da se oslobodite opsjednutosti Demokratskom frontom. Koliko god se trudili, nemoguće je dokazati vaše teze, da DF radi protuustavno (realnost vas demantuje), a SNSD i HDZ su po mjeri BiH. Po mjeri SDP-a jesu, to nam je svima već odavno jasno – zaključio je potpredsjednik FBiH Milan Dunović, saopćeno je iz njegovog kabineta.