Dunović: Većina političara nema dodira s realnošću u BiH

dunovic

Većina političara u Bosni i Hercegovini nema dodira s realnošću jer se ne druži s građanima u nepovoljnom položaju, poručio je danas u Sarajevu Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tu prvenstveno mislim na ekonomski položaj, na nezaposlene ljude, na demobilisane borce koji nemaju nikakva prava, mislim na djecu s poteškoćama u razvoju, na djecu koja ne mogu da se liječe. Većina političara nema dodira s realnošću u BiH jer sa takvim ljudima ne komuniciraju. Potpuno su se odrodili od naroda. Kada se družite s braćom po novčaniku, sve vam je divno i krasno, a ono šta se dešava građanima u BiH to njih ne dotiče jer oni ne znaju da se takve stvari dešavaju, a ne znaju zato što ne žele da komuniciraju s ljudima i da čuju glas građana”, kazao je Dunović.

On je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Političke blokade i građanska odgovornost” kazao da su političke blokade na političkoj sceni u BiH prisutne godinama, a da je posljednjih pola godine došlo do jednog vrhunca.

“Političke blokade se ogledaju u različitim procesima koje vode političke elite u posljednje vrijeme, a vrhunac svega je priča oko Izbornog zakona. Svjesni smo da priča oko Izbornog zakona ide možda u dva smjera. Jedan smjer je pravljenje jedne nacionalne homogenizacije u predizbornom procesu, a drugi smjer koji ide paralelno s ovom homogenizacijom je ostvarivanje ratnih ciljeva političkih elita koje su i u ratu vodili određene procese”, izjavio je Dunović.

Kazao je da su “ratni ciljevi” prisutni na političkoj sceni BiH, a evidentna je i podjela BiH po etničkom principu.

“Procesi koji se vode u pregovorima oko Izbornog zakona jasno nas vode u tom smjeru. Političke elite, odnosno predstavnici nacionalnih stranaka, trenutno samo ne mogu da se dogovore koji je to model. U tom procesu nedogovaranja prave paralelni smjer koji im odgovara, a to je predizborna kampanja gdje prave homogenizaciju ljudi po nacionalnom principu, a taj nacionalni princip dodatno jačaju na bazi straha, jer strah je jedino ono što takve političke elite mogu još da ponude građanima BiH”, rekao je Dunović.

Potpredsjednik FBiH smatra da je građanska odgovornost neodvojiva od političkih blokada i da je u demokratskima društvima posljednja instanca odbrane svake države.

“Građanska odgovornost je nešto što nam svima treba i u procesu izbora u demokratskim društvima ne postoji etnicitet, ne postoji teritorijalna podijeljenost, tu smo svi građani. Koliko god se nacionalne stranke trudile da pokažu da je građanski koncept BiH nešto što je neodrživo, s čim se ne slažem, kod procesa izbora su građani ti koji prave izbor. Postavlja se pitanje da li je građanska odgovornost uopšte moguća u društvu u kome se kreira nesigurnost, ekonomska nestabilnost, apatija i potpuni gubitak nade? Građani zbog svih tih problema i blokada s kojima se suočavaju nisu u mogućnosti više da trezveno razmišljaju”, smatra Dunović.