Dunović: Za imenovanje novih ministara uslov je 50 potpisa

BiH

milan-dunovic-mostar

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović smatra da je jedini razlog zastoja funkcionisanja vlasti u FBiH nepostojanje nove parlamentarne većine.

On je u intervjuu za današnje sarajevsko Oslobođenje, između ostalog, rekao da Demokratska fronta (DF) i on, kao potpredsjednik FBiH, ne snose odgovornost za to.

– Čak i sada, kada je najavljena nova parlamentarna većina, imam informaciju da zapravo ne postoji minimalnih 50 ruku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Da ne bismo došli u situaciju potpisivanja Vlade za koju ne postoji većina koja bi je izglasala u parlamentu, ogradiću se na način da potpis potpredsjednika FBiH niko ne može dobiti unaprijed. Naime, prije stavljanja potpisa saglasnosti na imenovanje novih ministara, tražim od nove parlamentarne većine dostavljanje najmanje 50 imena poslanika, sa svojeručnim potpisima koji su spremni podržati imenovanje novih ministara. U suprotnom, nova većina ne postoji, te ću za to smatrati odgovornim one koji dovode javnost u zabludu izjavama o formiranoj novoj većini i tome da sam ja prepreka funkcionisanja vlasti – poručio je potpredsjednik FBiH.