Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktoru škole u Srebrenici naređeno da odmah vrati “bosanski jezik”

durakovic-camil

Na pomolu je rješavanje pitanja bosanskog jezika u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, a o tome sam obaviješten od strane Dragog Jovanovića, direktora te ustanove, koji mi je u telefonskom razgovoru rekao da je dobio instrukcije da pod hitno vrati ovaj naziv jezika, potvrdio je za Anadoliju Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice.

“Ne znam kada će se to tačno desiti, danas ili sutra, jer ne znam šta znači to pod hitno. Mislim da će prvo sazvati sjednicu Nastavničkog vijeća”, dodao je Duraković, čije dijete također pohađa nastavu u ovoj školi.

Duraković je rekao da Bošnjaci čine više od pola učeničke populacije u Prvoj osnovnoj školi. Tačnije, njih 60 posto su učenici bošnjačke nacionalnosti, koji su u petak obaviješteni o odluci da više ne mogu pohađati časove bosanskog jezika.

Od početka ove školske godine u školama širom bh. entiteta Republika Srpska umjesto izučavanja bosanskog jezika, potencira se tzv. “bošnjački” ili “jezik bošnjačkog naroda”. Iz tog razloga, brojni osnovci bošnjačke nacionalnosti iz škola sa područja Zvornika ne pohađaju nastavu, kao ni djeca iz Konjević Polja, a bojkot nastave je iz istog razloga bio najavljen za sutra u Srebrenici.

Roditelji osnovaca iz Srebrenice ističu da su, nakon što su čuli vijesti o vraćanju stanja na staro, odustali od sutra najavljenog bojkota, ali će se, ako se dogovor ne ispoštuje, ipak odlučiti za obustavu nastave.