Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duraković: Komisija za referendum imenovana mimo institucije Općine

BiH

durakovic

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je danas da ga ne čudi što je formirana komisija za provođenje referenduma u Srebrenici bez njegove saglasnosti te poručuje da je to urađeno mimo zakona i da je samim tim ova komisija nelegalna.

-Oni su to učinili politički i vaninstitucionalno. Ne znam ko je u komisiji i to je također nelegalno. Zakon o referendumu definira da komisiju imenuje načelnici/gradonačelnici, nažalost, ovdje se desilo da su oni imenovali komisiju mimo institucije Općine – naglasio je Duraković u izjavi za Fenu.

Kaže da je dobio zaključak od Vlade RS-a o obavezi provođenja referenduma, ali da nema namjeru sarađivati s komisijom i biti servis ovom referendumu.

-Vjerovatno je taj zaključak donesen zbog mene da bi me mogli sankcionisati, ali se ne obazirem na to, dok se oni bave nelagalnim političkim aktivnostima. Želim biti legalista i provoditi akte Ustavnog suda ove države, to je moj konačan stav i neće biti promijenjen – poručuje Duraković.

Stava je da je Milorad Dodik “uzurpirao institucije RS-a” i to ne samo u slučaju referenduma nego generalno, ali je uvjeren da “takvim politikama dolazi kraj”.

– Mora se uspostavljati pravna država kako bi svi građani ove zemlje imali zagarantirana prava. Bošnjaci imaju svoj stav kada je u pitanju referendum, također koalicija ‘Domovina’ je rekla svoj stav i samo slijedim bošnjačku političku elitu koja nas zastupa u parlamentima entiteta. Ne želim biti dio sistema koji nelegalno radi, a svi znamo da je ovaj referendum u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda – rekao je Duraković u izjavi Feni.