Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Plan B, C, D, E...?"

Duraković nakon bojkota izbora u Srebrenici odgovorio na pitanje: Šta sad?

durakovic (1)

“Prvo, u zabludi je, pa i bezobrazan, onaj ko misli da Bošnjaci u entitetu RS imaju društveno-politički benefit od nekoliko Bošnjaka u skupštini, kao marginalne političke i etničke manjine. Doduše, jedina dobrobit toga je što bi tih nekoliko odbornika imalo mjesečnu naknadu od 300 KM”

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je objavila rezultate ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

U Srebrenici, nakon obrađenih svih mjesta, Mladen Grujičić je osvojio 5.189 glasova. Drugi je Alija Tabaković iz SDA koji je osvojio 2.433 glasa. Nezavisni kandidati Mile Janjić i Aleksandar Simić dobili su 28 odnosno 24 glasa. Mnoge je iznenadilo što je 2.433 (31,70) glasa osvojio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Alija Tabaković, s obzirom da su ponovljene izbore u Srebrenici bojkotovale stranke okupljene oko Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, no iz CIK-a su ranije potvrdili da su u rezultate izbora uključeni i rezultati s redovnih biračkih mjesta čiji rezultati nisu poništeni odlukom CIK-a BiH.

U Srebrenici lista SNSD-a je također dobila najviše glasova i to 2.276. Moja adresa Srebrenica osvojila je 2.019 glasova dok je SDS osvojio 1.033 glasa. Odziv na ponovoljenim izborima u Srebrenici bio je 42,87 posto.

Dan nakon ponovljenih izbora oglasio se Ćamil Duraković, jedan od inicijatora bojkota i odgovorio na, kako je kazao, pitanje koje se najčešće postavlja danas: Šta sad?

Post koji je objavio na svom Facebook nalogu prenosimo u cijelosti:

“Najčešća pitanja koja dobijamo ovih dana, a posebno od jučer su: Šta sad? CIK će potvrditi izbore, vi nemate predstavnike u vlasti, strance ne zanimate, nema apsolutne političke podrške… Šta će narod? Plan B, C, D, E…?

Dragi moji prijatelji, i neprijatelji, moram ovako javno odgovoriti…

Prvo, u zabludi je, pa i bezobrazan, onaj ko misli da Bošnjaci u entitetu RS imaju društveno-politički benefit od nekoliko Bošnjaka u skupštini, kao marginalne političke i etničke manjine. Doduše, jedina dobrobit toga je što bi tih nekoliko odbornika imalo mjesečnu naknadu od 300 KM.

Ponavljam, ne borimo se za odbornički paušal, već za status Bošnjaka u opštini u kojoj ne samo da svjedočimo diskriminaciji, nego je živimo svakodnevno.

Zahtijevamo zaštitu biračkih prava za preko 700 naših građana u dijaspori, a koja im je, svojom greškom, oduzeo CIK i na taj način narušio jednakopravnost građana Srebrenice stvarajući ambijent jednakopravnijih na štetu Bošnjaka koji se, u mjestu počinjenja genocida, bore i protiv politike negatora genocida. Sve su to naše borbe i sve ovo tvrdim zato što smo upravo mi protekle četiri godine živjeli sa politikom negiranja genocida.

Ne tražimo veća prava u odnosu na druge, samo naša zagarantovana, koja nam je neko, eto, svojom odlukom ukinuo. Zato su Bošnjaci koji ovdje žive svoje nezadovoljstvo iskazali jučer neizlaskom na nedemokratske izbore, poštujte bar to.

Šta dalje…?

Sačekat ćemo odluku Ustavnog suda od koje zavisi da li ćemo ići na više sudske instance da bi odbranili biračko pravo SVAKOG našeg građanina.

Ako sve to ne uspije, šta onda?

Ni 2016. godine, nakon što su Bošnjaci, prvi put nakon rata, izgubili vlast u Srebrenici, kada su također izbori bili neregularni kao i ovi, nismo imali razumijevanja. Ali smo imali pritiske onih koji danas nijemo posmatraju, da prihvatimo novu vlast te da se, kao manjina, pokušamo boriti u Skupštini. Tada smo prihvatili i evo gdje smo sad.

Da zaključim, možda niko nije sa nama, možda nemamo podršku međunarodne zajednice, možda nećemo uspjeti ništa promijeniti, jer smo mali i nemoćni. Ali neka ostane zapisano da se taj mali i nemoćni srebrenički narod, nad kojim je počinjen genocid pred očima cijelog svijeta, jednom pobunio protiv nepravde i nije htio pod plaštom “zdrave demokratije” svjesno učestvovati u nedemokratskim izborima i na taj način dati legitimitet politikama koje negiraju genocid i njegovo najveće stradanje.

Koji je naš plan? Dostojanstvo, čast, hrabrost, istrajnost i zaštita pravde. I to je plan A zauvijek, poručio je Duraković.