Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duraković o referendumu u RS: To je kabadahijski juriš na državu (VIDEO)

BiH

durakovic

Akademik Esad Duraković reko je sinoć u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića da je referendum u Republici Srpskoj o 9. januaru zapravo igra Čovića, Dodika i Izetbegovića, prenosi Patria.

– Neću pretjerati ako kažem da je to jedan dramatičan sukob politike i prava. Ili ako hoćeš, to je jedan kabadahijski – teške riječi koristim, ali mislim da su primjerene – juriš na najvišu pravnu instituciju u zemlji. Ovdje se ne radi, po mom dubokom uvjerenju, ni o kakvim novim pravnim argumentima, zbog kojih bi Ustavni sud trebao da preispituje svoju raniju odluku, nego se radi o jednom političkom pritisku, koji je toliko veliki da je to praktično i ucjena – rekao je profesor Duraković.

On smatra da je bolje da Ustavni sud BiH ne poništi odluku kojom je obilježavanje 9. januara u RS neustavno, pa po cijenu da Dodik i održi referendum, nego da Ustavni sud podlegne pritiscima i poništi odluku koju je ranije donio.

Ustavni sud BiH donio je krajem prošle godine odluku u kojoj se kaže da 9. januar, koji se u RS obilježava kao dan ovog bh. entiteta, nije u skladu sa Ustavom BiH, te da vlasti iz Banja luke trebaju odabrati neki drugi datum koji će se proslavljati kao dan RS. Vlasti iz RS ne žele prihvatiti odluku Suda, a za 25. septembar zakazali su referendum, na kojem će se građani iz RS izjasniti da li podržavaju da se 9. januar i dalje obilježava u ovom dijelu zemlje.

Referendum je osudila međunarodna zajednica, SAD, kao i druge svjetske sile. Pozvale su predsjednika RS Milorada Dodika da odustane od referenduma. Dodik je poručio da se referendum u RS neće održati ukoliko Ustavni sud preispita odluku kojom je Dan RS proglasio neustavnim. Ali, ocjenjuju stručnjaci, to bi značilo i rušenje kredibilieta Ustavnog suda BiH.