Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duraković pozvao Koaliciju “Domovina” da glasa za obaranje Dodikove vlade

durakovic
Čamil Durakovič

Bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković pozvao je danas zastupnike Koalicije Domovine Admira Čavku, Ivanu Lovrić, Mihneta Okića, Senada Bratića i Nedima Čivića da s obilježavanja Dana bijelih traka “krenu prema Narodnoj skupštini Republike Srpske te s ‘bijelim trakama’ na rukama glasaju za obaranje Vlade Milorada Dodika.

-Vlada RS čiji je član Demokratski narodni savez zaslužna je za sve godine negiranja prava preživjelih logoraša, za zabrane i blokade pri izgradnji spomen-obilježja, to su isti oni koji nisu ni trepnuli na otkriće Tomašice, koji godinama minimiziraju ratne zločine i negiraju naše žrtve – poručio je Duraković u saopćenju za javnost.

On smatra da Koalicija Domovina danas ima moralnu obavezu da glasa za obaranje Vlade Republike Srpske.

-Znamo mi i ko sjedi u opoziciji, ali ima li veće moralne satisfakcije da odluku o tome ko će vladati ovim entitetom, četvrt vijeka nakon genocida u Prijedoru, donose bošnjački i hrvatski zastupnici izabrani od nas koji smo se vratili na svoja ognjišta i koji se borimo protiv rezultata etničkog čišćenja – navodi Duraković.

Poručuje zastupnicima Koalicije Domovina da, ukoliko neće doći na sjednicu, barem iz Prijedora jasno poruče da ne podržavaju Vladu RS-a, “da konačno znamo – da li idemo u ovu borbu i da li je bošnjačka povratnička zajednica spremna preduzeti svoj dio odgovornosti za promjene na području entiteta RS”.

-Bošnjaci Prijedora i Srebrenice dijele istu bol, preživljavaju iste nepravde, isti smo i jednaki u svojoj boli. Vrijeme je za naš odgovor, koji svoj korijen vuče među onim preživjelim logorašima i aktivistima koji su započeli ovu pobunu protiv nepravedne vlasti u Prijedoru. Na nama su nevidljive bijele trake, možemo ih skinuti tek onda kada prekinemo ‘lojalnost’ režimu i krenemo u otvorenu demokratsku borbu protiv vlasti koja negira naše žrtve – zaključio je u saopćenju Duraković.