Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duraković: Recite gdje su kosti Bošnjaka

BiH

20th anniversary of the Srebrenica massacre

Načelnik Opštine Srebrenica i jedan od preživjelih žrtava genocida u Srebrenici Ćamil Duraković je pozvao sve one koji su učestovali u genocidu da kažu gdje se nalaze kosti ubijenih Bošnjaka i da će to biti pružena ruka pomirenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Duraković je rekao da je danas dženaza za 136 novoidentifikovanih Bošnjaka koje je srpska vojska ubila u julu 1995. godine i da će 20 godina nakon mučnog ubistva njihove porodice posmrtne ostatke danas spustiti u mezare.

“Ovih 136 ljudi će nakon 20 godina bezimene smrti danas dobiti svoja imena. Devetnaest dječaka koji su imali manje od 18 godina ili su bili tek punoljetni. Većina dječaka sa kojima sam se igrao leži u grobovima u Memorijalnom centru ili u masovnim grobnicama širom Podrinja”, rekao je Duraković.

Istakao je da je genocid užasan zločin i uništenje cijelih porodičnih loza i da se danas kopaju otac, sin i unuk, otac i dva sina, dva brata pored prethodno ukopanih očeva, braća pored braće.

“Preživjeli Bošnjaci Srebrenice nisu odgovarali na nasilje novim nasiljem, nisu postali teroristi, nisu odgovarali govorom mržnje”, rekao je Duraković.

On je kazao da život u Srebrenici danas nije lak, ali da “smo ostali ljudi, nismo postali zločinci”.

Na kraju govora je pozvao pripadnike srpske vojske, radnike koje su kopali masovne grobnice, kamiondžije, bageriste koji su premještali kosti, komšije koje su to gledale, političare koji su to planirali da kažu gdje su kosti Bošnjaka i da će to biti pružena ruka pomirenja.