Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Duraković: S kojim pravom ograničavaju slobodu kretanja između entiteta?

ćamil duraković
FOTO: D. Rakita/Pixsell

Kako je poručio Duraković, da postoji imalo političke pameti i odgovornosti, politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu Republika Srpska, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive

Poziv na blokadu međuentitetskih granica izaziva osjećaj straha i panike među Bošnjacima u entitetu Republika Srpska, koji su ne tako davno zahvaljujući podršci sličnim ideologijama protjerani iz svojih domova – poručio je potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković, povodom danas najavljenog mitinga na tzv. međuentitetskim linijama uz poruku “Granica postoji” u organizaciji Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH.

Kako je poručio Duraković, da postoji imalo političke pameti i odgovornosti, politički predstavnici, pogotovo predstavnici opozicije u entitetu Republika Srpska, pozvali bi građane da ne reaguju na ovakve pozive kojim ne samo da se protpiruju ionako uzavrele nacionalne tenzije, nego se i krši Ustav BiH, ali i Dejtonski mirovni sporazum.

– Organizatore skupa podsjećam na Anex IV Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je navedeno da ‘niti jedan od entiteta neće uspostavljati kontrolu na graničnim crtama između entiteta’ te ih pitam s kojim pravom oni ograničavaju slobodu kretanja između entiteta? Ko su oni i ko je taj političar koji će dozvoliti da se zbog njegovih hirova, pa na koncu i nepoštivanja zakona, blokiraju granice koje ne postoje? Ko su oni i u čije ime se ponovo dijeli BiH? – pita Duraković.  

U saopćenju za javnost poručuje da granica ne postoji niti će postojati, “ali postoje vaši lideri koji vas uvjeravaju da ste obespravljeni i siromašni zbog onih drugih, dok isti ti lideri uživaju sva prava a državu dovode do ruba siromaštva izazivajući stalne krize zbog kojih ostajemo jedna od najsiromašnijih država Evrope”.  

Duraković, kako kaže, želi vjerovati da građani imaju dovoljno svijesti i odgovornosti i da neće nasjesti na ove manipulacije, no u isto vrijeme pozvao je EUFOR da bude u pripravnosti, obezbijedi i garantuje slobodu kretanja. 

Odbor za zaštitu Srba u Federaciji BiH pozvao je danas građane da izađu i blokiraju magistralne puteve u Doboju, na Banj Brdu, Istočnom Sarajevu i u Hercegovini kako bi pružili podršku predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.