Duraković: U Potočarima žrtve trebaju biti u centru pažnje

camil durakovic

Ove godine 11.jula u Potočarima će biti ukopano 127 žrtava genocida. Po riječima Ćamila Durakovića, predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 21.godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“, privode se kraju pripreme za komemoraciju.

– Očekujemo dolazak velikog broja građana Bosne i Hercegovine, susjednih zemalja i inostranstva. Osim državnog vrha BiH i predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona, sudije Camel Aguis i ministra vanjskih poslova Turske nemamo informacija o drugim „poznatijim“ gostima, što mislim da u konačnici nije ni bitno, jer u Potočarima žrtve trebaju biti u centru pažnje – izjavio je za Fenu Duraković.

Podsjeća javnost da ove godine nisu slali pozive za dolazak na komemoraciju, dodajući da je podignut stepen sigurnosti na najviši nivo i uvjeren je da više niko neće moći da ometa dostojanstven ispraćaj žrtava genocida.

– Mislim da nakon 21 godine od genocida Srebrenica je postala svjetski pojam i mjesto koje svako treba da posjeti iz želje da se pokloni nevinim žrtvama, a ne zbog toga što je pozvan. Također, na zahtjev majki, odlučili smo da na komemoraciji nisu dobrodošli svi oni koji negiraju sudski priznate presude o genocidu. Ova je odluka izazvala veliki interes javnosti i negodovanje posebno u Srbiji, no mislim da nema više potrebe da je objašnjavam. Moja je obaveza da ispoštujem zahtjev žena koje će ove godine kopati svoje očeve, muževe i sinove – pojasnio je Duraković.

Naglašava da želi da u centru pažnje budu nevino ubijene žrtve genocida, rekavši da ima želju da prestanu rasprave o tome da li je u Srebrenici počinjen genocid.

– Želimo žrtvama i njhovim porodicama vratiti komemoraciju koju je prošle godine, kako su to nedavno rekle majke, „ukrao“ Aleksandar Vučić. I ne mislim tu konkretno na Vučića već sve sporedne događaje koje uvijek prije i tokom dženaze privuku pažnju javnosti. Haški tribunal je već rekao sve o tome kako su ubijene, a 11. jula trebaju progovoriti bijeli nišani u Potočarima.

Istina o događajima iz jula 1995. treba biti temelj zajedničke budućnosti Srba i Bošnjaka na ovim prostorima. Ne tražimo puno. Ovo je preduslov svakog napretka našeg društva. Optimist sam. Zvanično priznanje predstavnika Srbije i entiteta Republika Srpska još izostaje, no svijest o počinjenom ovdje genocidu postoji. Vidim je kod gostiju iz Srbije koji tokom čitave godine posjećuju Memorijalni centar, a vidim je i kod naših komšija Srba – zaključuje Duraković.

Duraković je mišljenja da iz Srebrenice može i treba krenuti proces pomirenja

– U Srebrenici dokazujemo da, čak i bez odobrenja iz vrha, možemo izgraditi zajednički život. A ako ga možemo izgraditi mi Srebreničani nakon genocida, onda nijedno drugo mjesto u BiH nema opravdanja da ne uradi isto – kaže Duraković.

Iz Potočara 11.jula bit će poslana poruka da Srebrenica nije samo 11. juli.

– Nemojte nas zaboraviti odmah nakon dženaze. Riječi “da se ne zaboravi” uklesane u kamenu u Potočarima nisu samo slogan: ovo je izuzetno bitna poruka za sve Bosance i Hercegovce, ali i čitav svijet. Ovih dana se, nažalost, pokazalo da mnoge od nas Srebrenica ne zanima van tog 11. jula. Razočaran sam time što su Dodikove uvrede na račun majki i izjave pojedinih srbijanskih političara u kojima se na degutantan način spori genocid prošle maltene nezapaženo u javnosti u Federaciji BiH. Nemojmo zaboraviti da je negiranje posljednja faza genocida, a ko ne reaguje na negiranje postaje njegov saučesnik. Zato ne smijemo da šutimo – poručio je Duraković.