Duraković za Fokus.ba: Grujičić nema viziju, već zapošljava kumove i rodbinu

durakovic-2

“U suštini novi načelnik Srebrenice nema viziju, osim da otpušta Bošnjake i zapošljava ‘SNSD’-ove Srbe, svoje kumove i rodbinu. Zbog ovog nisu zadovoljni niti Srbi niti Bošnjaci”, izjavio je za Fokus.ba Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i nekadašnji načelnik ove općine.

On je u razgovoru za naš portal komentarisao trenutnu političku i ekonomsku situaciju u Srebrenici, rad načelnika Mladena Grujičića, te se osvrnuo na pripreme za obilježavanje 22. godišnjice genocida.

Istakao je da nikako ne može biti zadovoljan političkom situacijom što se svakodnevno može vidjeti među građanima Srebrenice.

“Smatram da je razlog tome sto su i Bošnjaci i Srbi nespremno dočekali rezultate izbora. S jedne strane Bošnjaci su šokirani gubitkom pozicije načelnika i većine u skupštini, a s druge strane Srbi su nespremni preuzeli apsolutnu odgovornost za Srebrenicu koja je jako senzibilan grad zbog svoje prošlosti”, kazao je Duraković za Fokus.ba.

Dodao je da aktuelni načelnik Grujičić “svojom devijantnošću i političkom nezrelošću nije uradio ništa da stabilizira skupštinsku većinu koja se mijenja skoro svakih 15 dana”.

“U prvobitnom formiranju vlasti Bošnjaci su bili apsolutno marginalizirani pa je od devet Bošnjaka odbornika samo tri ušlo u nekakvu vlast koja je bila ogromna šteta za Bošnjake. Sada s druge strane imamo novu većinu koja nažalost ponovo cijepa Bošnjake, koji bi morali zajedno djelovati. Većinu u skupštini čini šest Bošnjaka i pet Srba. Iako je većina sada koliko-toliko stabilna, načelnik se ponaša kao isključivo SNSD načelnik, čemu negoduju i lokalni Srbi, a i Bošnjaci. On ne želi sarađivati sa novom većinom”, naglasio je Duraković.

Komentarišući stanje u finansijama i privredi općine, Duraković napominje da je novom načelniku ostavio pozitivan budžet.

“Također, sva sredstva koja su došla u Srebrenicu nakon Investiciono-razvojne konferencije, koju sam ja organizirao u septembru 2015. godine, ostala su novom načelniku na raspolaganju. I to su pokvarili, te su prvobitno usvojeni operativni plan koji je bio usaglašen sa Vladom Srbije i bio jako kvalitetan, tri puta do sada mijenjali i umanjivali kao da je Srebrenica tuđi a ne naš grad. Tu je razlika između onih koji ovdje žive i onih koji samo ovdje rade, a druge gradove vide kao svoja mjesta življenja. Jedino što ja vidim kao viziju novog načelnika je da se jako spretno promovira na mojim projektima koji su sada u jeku realizacije, i to mu je jedina sreća. U suprotnom, Srebrenica bi postala najsmješnije mjesto u regionu i mjesto najkraćih funkcija u državi BiH”, naveo je Duraković

Ove godine 11. jula bit će ukopano 49 žrtava, a Duraković ističe da bi taj broj mogao porasti u narednim danima.

“Što se tiče ukupne organizacije mi radimo svakodnevno i intenzivno. Do sada smo imali tri sjednice organizacionog odbora. Dvanaest pododbora koji čine organizacioni odbor svakodnevno rade da i ove godine dženaza i komemoracija žrtvama genocida prođu u najboljem redu. Obzirom da je ove godine manji broj žrtava za ukop, s tim u vezi očekujemo nešto manji broj građana koji će doći 11. jula u Potočare. O ciframa ne mogu prejudicirati”, zaključio je Duraković.