Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHWI

Dva Azerbejdžanca upisana u Srednju mašinsku tehničku školu u Sarajevu

l_16360b21a12079d99677dc3741e5dd17

Uključivanje dječaka iz Azerbejdžana u obrazovni sistem BiH, počevši od osnovne škole, bio je dugotrajan proces koji je iziskivao mnogo truda i strpljenja

Prvi dan nove školske godine, bio je poseban za sve đake a najviše za dva učenika iz Azerbejdžana koji su zahvaljujući Fondaciji bosanskohercegovačke inicijative žena (BHWI) nastavili svoje školovanje u Bosni i Hercegovini.

Braća iz Azerbejdžana koji su se nakon završenog devetog razreda osnovne škole u BiH odlučili za Srednju mašinsku tehničku školu u Sarajevu, zanimanje „mašinski tehničar konstruktor na računaru“ i primljeni su u prvom roku. Pored njih, školovanje u BiH, zahvaljujući Fondaciji BHWI, nastavlja još jedan učenik koji je upisan u srednju školu u Zenici.

Uključivanje dječaka iz Azerbejdžana u obrazovni sistem BiH, počevši od osnovne škole, bio je dugotrajan proces koji je iziskivao mnogo truda i strpljenja. Uz maksimalnu podršku i razumijevanje nadležnih institucija i ogromnu pomoć Fondacije BHWI taj proces je uspješno okončan.

Uz pomoć dječacima da se uključe u obrazovni sistem, BHWI je njima i njihovim roditeljima redovno pružala potrebnu psiho-socijalnu podršku koja je uključivala učenje bosanskog jezika kao i razne sportske aktivnosti u kojima su se dječaci odlično pokazali. Inače, projekat pružanja psiho-socijalne podrške i pomoći u individualnoj zaštiti priznatim izbjeglicama i tražiteljima azila u BiH Fondacija BHWI implementira uz podršku Agencije UN-a za izbjeglice UNHCR.

Dvije godine su BHWI i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo ulagali napore da dječaci iz Azerbejdžana nastave sa školovanjem. Započet je proces nostrifikacije diploma iz Azerbejdžana, a dječaci su u tom periodu savladali bosanski jezik kako bi se lakše integrirali u društvo. Uspješno su završili osnovnu školu sa vrlo dobrim uspjehom.

Njihovom upisu u Srednju mašinsku tehničku školu u Sarajevu je prisustvovala njihova majka, kao i direktor i pedagogica škole i članovi Fondacije BHWI.

„Što se tiče polaska u srednju školu to je uspjeh prvenstveno dječaka jer su se trudili i zalagali, a onda i BHWI tima. Bez timskog rada ne bismo uspjeli realizovati sve ovo. Oni su konkurisali kao i sva ostala djeca bez bilo kakvih povlastica i bili su primljeni u čak tri škole, ali su na kraju upisali ono što su najviše željeli“, istakla je Danira, pedagogica BHWI-a.

Prvi dan srednje škole je otvaranje novog životnog poglavlja punog promjena i prilagodbe. Srednja mašinska tehnička škola bit će mjesto na kojem će dječaci iz Azerbejdžana doživjeti tranziciju iz osnovne škole i dobiti priliku da se još više integrišu u društvo samim tim što će upoznati svoje vršnjake koji dolaze iz drugih škola. Na licima dječaka moglo se vidjeti uzbuđenje zbog susreta sa novim prostorom, profesorima i budućim prijateljima.

Dječaci su posebno zahvalni Fondaciji BHWI na podršci koja im je pružena. „Radujem se početku nove školske godine, nastavnici su odlični, kao i okolina u kojoj se nalazi škola“, rekao je jedan od dječaka iz Azerbejdžana.