Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva presudna faktora u ruskom planu za BiH

Vladimir Putin, doors

Nakon neuspjeha u Makedoniji i Crnoj Gori sljedeća meta Rusije na Balkanu jeste regionalni centar – Bosna i Hercegovina, naveo je u autorskom tekstu za Foreign Affairs politički analitičar Jasmin Mujanović.

“Dva presudna faktora određuju ruski plan za BiH. Prvi je dugoročni odnos sa Miloradom Dodikom, secesionističkim predsjednikom Republike Srpske. Drugi faktor, koji je mnogo alarmantniji, jeste povezivanje Moskve sa Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda”, naglasio je Mujanović.

Ruski cilj je jednostavan: zadržati BiH što dalje od NATO-a i Evropske unije.

“Zvanična Moskva želi da BiH bude etnički iscjepkana zemlja u centru Balkana. Zato se teži savezništvu upravo sa Dodikom i Čovićem, najvećim šampionima etničke fragmentacije i disfunkcije u BiH”, istakao je Mujanović.

On je dodao da za Balkan pozitivne pomake predstavlja članstvo Crne Gore u NATO-u, te prevazilaženje dvogodišnje krize u Makedoniji.

“To su dobre vijesti za Balkan i njegovu stabilnost, budući da je to podijeljena regija prepuna provincijalizma. Ovaj razvoj događaja u Makedoniji i Crnoj Gori veliki je udarac Rusiji koja se nadala da će pojedine dijelove bivše Jugoslavije moći održati ‘neutralnim’, odnosno izvan EU i NATO-a. Moskva je aktivno nastojala da spriječi prozapadne ciljeve vlasti u Makedoniji i Crnoj Gori, a ponekad je to dovodilo do dramatičnih i nasilnih događaja. Rusija će se sigurno i u narednom periodu miješati u unutrašnje stvari ove dvije zemlje”, naveo je Mujanović.