Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pravomoćna presuda

Dva službenika MUP-a osuđena na kazne zatvora

kantonalni sud siroki brijeg
Foto: Avaz.ba/ Arhiva

Na sjednici vijeća od 16. oktobra 2023. godine odlučujući o žalbi Kantonalni sud donio je pravomoćnu presudu kojom se odbijaju kao neutemeljene žalbe optuženih i potvrđuje presuda Općinskog suda u Ljubuškom

Nakon što je prethodno u ponovljenom postupku pred prvostepenim Općinskim sudom u Ljubuškom, 14. novembra 2022. godine donesena prvostepena nepravomoćna presuda kojom je optužena Ingrid Miloš oglašena krivom za počinjenje krivičnog djela ‘krivotvorenje službene isprave’, a drugooptuženi Mario Bašić da je kao pomagač počinio isto krivično djelo u svezi sa čl. 33. st. (1) KZ F BiH, te im je izrečena kazna zatvora u trajanju od po sedam mjeseci, na navedenu presudu je uložena žalba od strane odbrane, dok je Tužilaštvo sudu dostavilo odgovor na uloženu žalbu odbrane.

Na sjednici vijeća od 16. oktobra 2023. godine odlučujući o žalbi Kantonalni sud donio je pravomoćnu presudu kojom se odbijaju kao neutemeljene žalbe optuženih i potvrđuje presuda Općinskog suda u Ljubuškom, izvijestili su u ponedjeljak iz Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu.

Optužnicom su se teretili da je prvooptužena Ingrid Miloš, kao šefica odjela za kadrovske poslove MUP-a ZHK, u postupku izbora medijatora državne službe u MUP-u ZHK, u namjeri da krivotvori službenu ispravu u službeni zapisnik o izboru medijatora svjesna da sastanak navedenog dana nije uopće održan, unijela neistinite podatke, da je dana 23.02.2015. godine održan sastanak za izbor medijatora, kojem sastanku je prisustvovalo 98 državnih službenika i namještenika, kao i da je Ana Smoljan dobila 63 glasa, a Ilija Boras 35 glasova, te na taj način da je Ana Smoljan relativnom većinom bila izabrana za medijatora, te takav zapisnik svjesna da se radi o službenoj ispravi s neistinitim podacima potpisala kao i odluku o izboru medijatora.

Drugooptuženi Mario Bašić, po prethodnom dogovoru i u namjeri da Ingrid Miloš pomogne potpisao je predmetni zapisnik i odluku kao predstavnik Sindikata djelatnika MUP-a ZHK, iako isti nije bio predstavnik Sindikata, svjestan da predmetni sastanak nije održan, na koji način je pomogao i omogućio Ingrid Miloš pravljenje službene isprave s neistinitim sadržajem, a koji zapisnik o izboru medijatora i odluka o izboru medijatora su dostavljeni Komisiji za državnu službu ZHK, koje je dana 25.02.2015. godine potvrdilo izbor Ane Smoljan za medijatora državne službe u tijelima državne službe ZHK, stoji u izvještaju.