Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

revizija potvrdila

Dva suspendovana tužioca BiH već šestu i sedmu godinu dobivaju punu plaću?!

Goran Salihović i Božo Mihajlović
FOTO: avaz/rtvbn
Goran Salihović i Božo Mihajlović

Salihović i Mihajlović odgovaraju zbog zloupotreba, ali dobivaju punu platu kao da rade

Iako su tužioci Tužilaštva BiH Goran Salihović i Božo Mihajlović suspendovani još 2016. odnosno 2017. godine, oni već sedmu odnosno šestu godinu iz državnog budžeta primaju punu platu i sva ostala prava iz radnog odnosa kao drugi tužioci Tužilaštva BiH, koji, za razliku od njih, obavljaju svoj posao svakodnevno.

Na ovu činjenicu ukazali su državni revizori u najnovijem revizorskom izvještaju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

-U broj zaposlenih kojima je tokom godine obračunata i isplaćena plata uključena su i tri tužioca koja su suspendovana. Dva tužioca su suspendovana već duži vremenski period (u toku 2016. i 2017. godine) zbog pokrenutog krivičnog postupka protiv istih dok je jedan suspendovan tokom 2022. godine. Tužilaštvo ne može uticati na trajanje postupaka koji se vode pred sudom, međutim navodimo činjenicu da, u skladu sa važećim odlukama, ovi tužiocu ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, odnosno primaju punu platu dok su pod suspenzijom – naveli su državni revizori, skrećući pažnju na ovu anomaliju.

Suspendovana Kajmaković

Treća tužiteljica o kojoj je riječ jeste Diana Kajmaković koja je suspendovana 31. oktobra prošle godine. Inače, Kajmaković je završila na američkoj crnoj listi, a protiv nje se trenutno u VSTV-u vodi disciplinski postupak za niz zloupotreba, izneđu ostalog, i u predmetima vezanih za Sky aplikacije.

Kada je riječ o Salihoviću, u Kantonalnom sudu Sarajevo protiv njega se vodi proces zbog zloupotrebe polože i pribavljanja protivpravne koristi. Salihoviću je na teret stavlja da je u periodu od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

faksimil revizora za tuzilastvo bih
Faksimil revizorskog izvještaja

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 KM.

Nisu ispoštovane preporuke

I pored preporuka Кancelarije za reviziju, Tužilaštvo nije do kraja marta 2023. godine preispitalo niti suštinski izmijenilo Pravilnik o utvrđivanju kriterijuma za razvrstavanje radnih mjesta stručnog osoblja u kategorije i platne razrede kako bi ga uskladilo sa odredbama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Izvršene izmjene u septembru 2022. godine odnosile su se na dodavanje radnih mjesta koja su predviđena Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji iz aprila 2022. godine.

Takođe, ni u okviru radnih mjesta u Tužilaštvu nije napravljena razlika u osnovnim mjesečnim platama kod pozicija koje u opisu poslova imaju poslove isključivo vezane za predmete iz nadležnosti institucije i po svojoj prirodi su specifični u odnosu na pozicije čiji opis poslova nije u direktnoj vezi sa osnovnim nadležnostima Tužilaštva (bibliotekar, prevodilac i sl.).