Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvadeset stanova za raseljene i socijalno ugrožene porodice

Tuzla – RSP – 2

U Tuzli su danas dodijeljeni ključevi za 20 stanova koji su u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini na trajno korištenje dobile porodice izbjeglih i raseljenih osoba, ali i drugih osoba koje su u stanju socijalne potrebe, javlja Anadolu Agency (AA).

Za Damira Baručića iz Kamenice kod Zvornika danas je veliki dan jer rješava stambeno pitanje svoje porodice. On će se sa suprugom i dvogodišnjim sinom useliti u jedan od 20 stanova u okviru zgrade u naselju Ši Selo.

“Trenutno živim u Požarnici u kući porodice Lekić koja nam je ustupila objekat na korištenje. Dodjela stanova nam mnogo znači, ne samo meni, nego svim porodicama. Devet puta sam se selio i nadam se da je ovo i posljednja selidba”, rekao je Baručić.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, poručila je da ovaj čin dokazuje da izbjeglice i raseljena lica nisu zaboravljena kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini.

“Sve se ovo realizira u okviru Regionalnog stambenog programa, čija sredstva su obezbijeđena donacijama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih prijateljskih evropskih zemalja. Ono što karakteriše ovaj program je održivost. Nismo zadovoljni niti je rješenje da se dobije samo krov nad glavom, nego je potrebno voditi računa i o njihovom ekonomskom i socijalnom položaju, tako da smo poduzeli aktivnosti za dobivanje dodatnih finansijskih sredstava za komunalnu infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu”, kazala je Borovac.

Šef Odjela za civilno društvo, socijalni razvoj i prekograničnu saradnju pri Evropskoj uniji (EU) Gianluca Vannini rekao je da ovaj program nije samo izgradnja stambenih jedinica, nego da EU podržava i procese integracije u smislu održivosti u okviru lokalne zajednice.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, izjavio je da su se gradske vlasti temeljno bavile ovim projektom.

“Ovo je primjer sinergije EU i donatora, da se uradi humano djelo. Vidjeli smo da je to prilika i da moramo biti brzi i efikasni i sada imamo viziju o preko 200 ovakvih stambenih jedinica”, izjavio je Imamović.

Potprojektom ukupne vrijednosti oko 34 miliona KM planirana je izgradnja 24 zgrade sa 512 stanova u Bosni i Hercegovini.

Pored grada Tuzle, u entitetu Federacija BiH višestambene zgrade izgradit će se u Goraždu i Bosanskom Petrovcu (po 20 stanova), Ilidži (18 stanova), Jajcu (sedam stanova), Olovu (16 stanova) i Zenici (62 stana). Višestambene zgrade su već izgrađene u Pale-Prači (šest stanova) i Foči FBiH (devet stanova).

Ovaj potprojekat provodi se i u sljedećim općinama i gradovima bh. entiteta Republika Srpska: Prijedor (82 stana), Banja Luka (48 stanova), Bijeljina i Derventa (po 30 stanova), Gradiška (32 stana), Bileća i Brod (po 15 stanova), Vlasenica (20 stanova) i Foča (12 stanova).

U Brčko Distriktu BiH izgradit će se dvije zgrade sa ukupno 16 stanova.