Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvanaest Chevening stipendista iz BiH na master studijima u Britaniji

stipendisti-britanija34

Ove godine 12 talentovanih Chevening stipendista iz Bosne i Hercegovine pohađat će, u potpunosti finansirane, master studije iz oblasti prava, bankarstva i finansija, poslovnih studija, informacionih tehnologija, ekonomije, te evropskih studija na vrhunskim univerzitetima u Velikoj Britaniji – izjavio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

Očekuje da će ovi mladi lideri nastaviti da postižu velike uspjehe u oblastima koje su izabrali. Među njima je ovogodišnja najbolja kandidatkinja iz BiH Aida Kargić koja će pohađati studij bankarstva i finansija.

– Nadam se da ću tokom godinu dana master studija u Velikoj Britaniji proširiti znanje iz oblasti kojom se bavim i da ostvarim kontakte sa inspirativnim ljudima iz cijelog svijeta, koji će me podsticati da uvijek nastojim postići više. Tako da ću se u BiH vratiti motivirana i spremna za nove uspjehe – kazala je Kargić.

Chevening stipendije su važan element u radu britanske javne diplomatije, te dovode profesionalce koji su već iskazali izvanredan talenat u vodstvu, da studiraju u Velikoj Britaniji.

– Nadam se i da ćemo, do 8. novembra, primiti mnogo kvalitetnih aplikacija za stipendije za sljedeću godinu, kako bismo nastavili ovaj pozitivni trend – poručio je Ferguson.

Chevening stipendije su globalni program stipendiranja koje realizira britanska vlada putem Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije (FCO) s partnerskim organizacijama, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.