"Aqua Sana"

Dvije decenije Štafete za Sanu

stafeta za sanu (1)

Kako je naglasio Goran Krivić iz Koalicije za Sanu, štefeta Aqua Sana ponovo je našla put, od izvora prema ušću

Dan rijeke Sane obilježen je štafetom Aqua Sana, koja već dvije decenije putuje od izvora prema ušću.

– Manifestacija Dan na Sani od izvora do ušća organizovana je u cilju okupljanja ljubitelja prirode, predstavnika udruženja, organizacija, škola, javnih i upravnih struktura, kao i svih građana opština tog regiona, da bi svaki pojedinac i institucija u granicama svojih mogućnosti mogao doprinijeti očuvanju i zaštiti rijeke Sane s pritokama, i čovjekove okoline u cijelini – navodi se u uvodu Deklaracije ‘Dani na Sani’, koja je potpisana 5. jula 2001. godine od predstavnika opština sliva Sane uz prisustvo predstavnika OSCE-a.

Kako je naglasio Goran Krivić iz Koalicije za Sanu, štefeta Aqua Sana ponovo je našla put, od izvora prema ušću.

– Uz poštovanje mjera, prigodna skupina članova Koalicije za Sanu i Eko HUB-ova Mrkonjić Grad i Banja Luka boravila je na izvorima Sane, a štafetu Aqua Sana napunili su vodu sa izvora i uputili je nizvodno prema ušću – izjavio je.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, štafeta je, kao i protekle dvije decenije, zahvatila vodu na izvorima koji se nalaze na području opština Mrkonjić Grad i Ribnik. Putem sliva Sane, kroz opštine Ključ, Sanski Most, došla je do grada Prijedora gdje su štafetu preuzeli članovi reprezentacije u dumskom biciklizmu BiH i uputili se prema opštini Novi Grad gdje se i nalazi ušće Sane.

Štafeta put završava na ušću Sane s rijekom Unom, gdje je voda sa izvora simbolično izlivena s porukom da se Sana još više treba čuvati, biti istog kvaliteta i čistoće na izvoru i na ušću.

– Vidjeli smo da, uprkos svemu, ima dosta ljudi koji su voljni da se uključe ne samo na obilježavanju štafete Aqua Sana već i da svojim snagama pomognu u očuvanju Sane. Želimo da nam Sana ostane čista i bistra, kako na izvoru tako i na ušću – rekao je Goran Krivić iz Koalicije za Sanu.

Dan rijeke Sane ujedno je i Svjetski dan zaštite životne sredine (5. juni). Ovogodišnja štafeta Aqua Sana organizovana je u okviru projekta ‘Misli o prirodi!’, koji implementira CPCD uz finansijsku podršku Švedske.