Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera s epilogom na sudu

Gdje su kineski respiratori danas?

respiratori – tuzla – DB 2

Respiratori – tema broj jedan u svijetu, predstavljeni kao jedina slamka spasa teško oboljelim od Covida-19

Stotinu respiratora su u fokusu javnosti od procedure kupovine, verifikacije i upotrebe. Na kraju – sudski proces. Oni danas stoje u skladištima bolnica i nisu u upotrebi, neke zdravstvene ustanove nisu ih preuzele.

Nepoznate i misteriozne upale pluća u Kini, o kojima su mediji izvještavali početkom marta 2020. godine, došle su i u Bosnu i Hercegovinu. Slijedi lockdown – zaključavanje, puste ulice, testiranja. Epidemiološke mjere u BiH daju dobre rezultate.

“Nije smijenjen Krizni štab nego je na određen način preuređen, učinjen efikasnijim”. Fadil Novalić, premijer Federacije BiH (26. mart 2020.)

Respiratori – tema broj jedan u svijetu, predstavljeni kao jedina slamka spasa teško oboljelim od Covida-19. Vlast u Federaciji BiH pandemiji se suprotstavlja kupovinom kineskih respiratora ACM812A.

“Stotinu respiratora, koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši”. Fadil Novalić (25. april 2020.)

Kupovina je pokrenula brojne polemike u javnosti, jesu li upotrebljivi ili nisu, kako su kupljeni?

“Ne vidim svrhu polemisanja o načinu nabavke, treba da budemo ponosni na Vladu Federacije BiH”. Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ (28. april 2020.)

“Zakon je jasan, zakonske procedure, one su u ovom slučaju prekršene”. Đenan Salčin, Agencija za javne nabavke BiH (maj 2020.)

Respiratori su potom verifikovani, uz opasku Verlaba da se smiju koristiti za ono za što je proizvođač propisao.

“Ja mislim da bismo mi, ja da mogu, trebali zabraniti upotrebu respiratora”. Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (5. april 2021.)

“Sve dok imamo ovaj certifikat, nećemo povući respiratore”. Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a (5. april 2021.)

Epilog svega – proces u Sudu Bosne i Hercegovine.

Bolnice ih ne koriste

Novinari BHRT-a poslali su upite ka 15 bolnica u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa konkretnim pitanjem da li su preuzeli, da li koriste i u koje svrhe respiratre ACM812A kupljene u aprilu 2020. godine? Odgovorilo je osam bolnica.

Respiratori nisu koristili u intenzivnim njegama. Bili su raspoređeni na odjele gdje su se mogle koristiti neke od funkcija. Trenutno se ne koriste, jer imamo dovoljno respiratora za intenzivne njege, naveli su iz Bolnice u Zenici.

Opća bolnica Tešanj preuzela je respiratore, koji nikada nisu stavljeni u funkciju. Nije bilo potrebe za korištenjem, jer su korišteni oni koje je Bolnica imala u svom vlasništvu.

Županijska bolnica u Orašju preuzela je tri respiratora. Navedeni respiratori se ne koriste.

Bolnica Gračanica je zaprimila respiratore. Izvršena je verifikacija. Zbog spora koji se vodi u vezi s njihovom upotrebom, stavljeni su u pripremu do završetka spora.

Respiratori u UKC-u Tuzla nisu nikada korišteni. Dobili su certifikate. Uskladišteni su na za to predviđeno mjesto.

Bolnica Bihać nije preuzela respiratore. Stručni tim je odbio prijem navedenih.

Hrvatska bolnica fra Mato Nikolić ih je zaprimila, no nikada nije koristila. Respiratori su vraćeni.

SKB Mostar nije prihvatila navedene respiratore.

Iz KCUS-a nema odgovora

Ostale bolnice nisu odgovorile na naš upit. Pa ni najveći klinički centar – sarajevski.

Iz Federalne uprave civilne zaštite nam je odgovoreno da je devedeset pet uređaja raspoređeno, te da je za njih izvršena verifikacija, da su testirani i sigurni za upotrebu.

Preostalih pet uređaja, naveli su iz FUCZ, nalazi se kod autoriziranog predstavnika.

A, to je firma Profesional medic doo Ritopec. Sa prestankom pandemije, i respiratori su prestali biti deficitarna medicinska oprema. Ovi ACM812A trenutno stoje u skladištima. Iz odgovora bolnica širom Federacije BiH, mogli smo vidjeti da su kupljeni i neiskorišteni.