Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šeranić potvrdio

Dvije izliječene osobe od koronavirusa u RS idu na kontrolni test

seranic nova

Ukazao je da građani ne treba sami da dolaze na testiranje, kao i da će one osobe koje na bh. granici od danas dobiju rješenja o samoizolaciji imati uputsva o ponašanju

Dvije osobe koje se vode kao izliječene od koronavirusa u bh. entitetu Republika Srpska otpuštene su na kućni tretman i bit će podvrgnute kontrolnom testu.

Nezvanično, u pitanju su otac i sin kod kojih je prvi put potvrđen koronavirus u tom bh. entitetu.

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je riječ o prvim osobama koje se smatraju izliječenima, nakon čega su puštene iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

– Podaci o izlječenju su potvrđeni za dvije osobe u skladu s definicijom otpusta kada je u pitanju koronavirus – pojasnio je Šeranić.

Trenutno se u Univerzitetskom kliničkom centru RS u izolaciji nalazi sedam osoba na odjeljenju i dvije osobe koje čekaju rezultate.

– Iz te zdravstvene ustanove otpušteno je 28 osoba, što ne znači da su izliječene, već da su otpuštene u kućnu izolaciju. Oni koji čekaju nalaze testiranja, kao štu su te dvije osobe, otpuštaju se na daljnji kućni tretman – rekao je Šeranić.

Trenutno u RS nema novih slučajeva kod kojih je rezultat testiranja pozitivan na taj virus.

Do sada je potvrđeno 20 slučajeva pozitivnih na novi koronavirus (Banja Luka-16, Čelinac-2, Laktaši-1 i Srbac-1). Od tog broja sedam osoba je u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a 13 u kućnoj izolaciji.

Iz bolničke izolacije na Univerzitetskom kliničkom centru RS izašlo je ukupno 37 osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom je 2.026 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, a iz zdravstvenog nadzora izašle su ukupno 192 osobe.