Dvije osobe u banjalučkom parku već danima štrajkuju glađu

BiH

njegos-straj-gladju

Njegoš Tomić iz Višegrada već šesti dan štrajkuje glađu, a u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović“ pridružila mu se prije četiri dana i Danijela Sedlar iz Prijedora.

Obje su djeca poginulih boraca nekadašnje Vojske Republike Srpske, a na štrajk glađu su se odlučili, jer već godinama nemaju posao.

Po nekim najavama, broj štrajkača iz ovih kategorija bi se uskoro mogao povećati, u ovom parku, u blizini zgrade Vlade RS-a, koji je po važećim zakonima mjesto gdje je dozvoljeno da građani izražavaju svoje nezadovoljstvo ili štrajkom traže od nadležnih da se pozabave njihovim problemima

Tomića je danas posjetila delegacija Boračke organizacije RS-a, koje je upoznao o svojim problemima.

-Djece poginulih boraca u RS-u ima oko 3.000 i nemoguće je da RS ne može da riješi naše probleme – tvrdi Tomić i potvrđuje da ga dosad nije posjetio niko od nadležnih predstavnika vlasti u RS-u.

I Danijela Sedlar priča da je s majkom i bratom morala da živi jedno vrijeme i pod šatorom, a zatim su smješteni u neuslovni alternativni smještaj u Tukovima, kod Prijedora, odakle su morali u privatni smještaj, jer nemaju riješeno stambeno pitanje.

Posao nema, a dobila je samo 250 KM jednokratne pomoći kao student.

Zdravstveno stanje Tomića je već dijelom narušeno, ali je odbio da primi infuziju, iako se žali na nesvjesticu, bol u bubregu i kašalj.

Međutim, tvrdi da od štrajka glađu neće odustati, a isto ponavlja i Danijela Serdar.

Predstavnik Boračke organizacije RS-a Zoran Vidić rekao je u izjavi novinarima da je iz ovih slučajeva vidljivo da resorno ministarstvo nema sluha za probleme ove kategorije stanovništva.

U ovoj organizaciji su i ranije pisali Vladi i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS-a da trajno rješavaju pitanje zaposlenja djece poginulih boraca, kako se ne bi proširio broj štrajkača u banjalučkom parku.

-Ako ne bude rješenja, i mi ćemo stati uz ove ljude – rekao je Vidić i potvrdio da porodice poginulih u RS-u iako je rok bio kraj prošle godine još nisu dobile naknade za odlikovanja, a nije počela ni isplata boračkog dodatka.