Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije unuke Benita Mussolinija natječu se na suparničkim stranama u Rimu

Alessandra Mussolini
Alessandra Mussolini

Dvoje potomaka bivšeg fašističkog diktatora Benita Mussolinija natjecat će se za mjesta u rimskom gradskom vijeću narednog mjeseca, zastupajući suparničke konzervativne stranke, javili su u četvrtak italijanski mediji.

Nekoliko većih gradova također bi trebalo izabrati gradonačelnike i lokalne skupštine na glasanju u dva kruga 5. i 19. juna, ali se izbori u Rimu najpomnije prate.

Rachele Mussolini, Benitova unuka, nalazi se na listi kandidata koji podržavaju desničarsku kandidatkinju Giorgiju Meloni, dok njena polusestra Alessandra predvodi listu kandidata stranke desnog centra Forza Italia.

– Želim da podržim Rachelu zbog onoga šta je ona, ne zbog njenog prezimena. Ona je majka dvije bebe, profesionalac, univerzitetski obrazovana koja nema puno radno vrijeme – navela je novinska agencija Ansa riječi Meloni.

Sudeći po anketama javnosti, očigledan favorit na izborima u Rimu je Virginia Raggi iz pokreta Pet zvijezda koji propagira politiku protiv establishmenta.

Meloni, kandidat Forza Italie Alfio Marchini i Roberto Giachetti iz Demokratske stranke lijevog centra premijera Mattea Renzija nalaze se rame uz rame u borbi za drugo mjesto i za ulazak u drugi krug izbora protiv Raggi.

Mussolini je vladao Italijom od 1922., i ušao je u Drugi svjetski rat kao saveznik nacističke Njemačke. On je svrgnut u 1943. kada su Italijani promijenili strane i njihova zemlja postala je bojno polje između okupacijskih njemačkih vojnika, podržanih fašistima, i savezničkih snaga u napredovanju, podržanih partizanima.

Uz Hitlerovu pomoć Mussolini se postavio na čelo krnje sjeverne italijanske države koja je trajala do 1945. kada je rat završen i njega su zarobili partizani dok je pokušao pobjeći u Švicarsku i ubili su ga, prenosi dpa.