Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarkašica i student

Dvoje bh. državljana napustilo Španiju, još 15 na čekanju

aerodrom4

Do kraja narednog mjeseca, postepeno će se ublažavati mjere i kako bi do kraja juna Španija došla u fazu “nove normalnosti”

Dvoje bosanskohercegovačkih državljana je u utorak napustilo Kraljevinu Španiju te su letom preko Frankfurta stigli u Zagreb a potom i u BiH, saznaje Fena u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Španiji.

Riječ je o bh. košarkašici Miljani Džombeta kojoj je istekao ugovor te studentu iz Sarajeva koji je dobio stipendiju za Francusku.

Za let iz Barcelone za Zagreb preko Frankfurta ambasada BiH u Španiji je morala dobiti dozvole ambasada Bosne i Hercegovine u Njemačkoj i Hrvatskoj.

Ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić naglasila je da je riječ o jedinim međunarodnim letovima i to kompanije Lufthansa koja leti u Zagreb, te avio-kompanije Croatia Airlines.

Međutim do statusa putnika na ovim letovima je teško doći i potrebno je da se dobiju određene dozvole. Tako da, kako navodi ambasadorica Savić ima još oko 15 bh. državljana koji čekaju da izađu iz Španije.

Parlament Kraljevine Španije danas bi trebao odlučivati o produženju vandrednog stanja na još 15 dana.

Do kraja narednog mjeseca, postepeno će se ublažavati mjere i kako bi do kraja juna Španija došla u fazu “nove normalnosti”.

Vladin plan ima četiri faze, od 4. maja je nulta faza koja traje do 11.maja u okviru koje je uvedena obaveza nošenja maski u javnom prijevozu, počeli su raditi mali biznisi, grad je živnuo, broj zaraženih i umrlih znatno opao.

Ipak, stalno se upozorava da je virus još tu i da se mjere koje su na snazi moraju poštovati.

Faze će se u narednom periodu prilagođavati stanju na terenu.