Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Dvojica bivših pripadnika VRS-a optuženi za ratne zločine na području Rogatice

tuzilastvo-bih-sud

Zajedno s drugim njima poznatim vojnicima učestvovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Zorana Ilića (1968.) i Radenka Ilića (1965.), obojica iz Rogatice, koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optuženi se, prema navodima optužnice, terete da su od kraja maja 1992. godine do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Rogatica, kao pripadnici VRS – Rogatičke brigade VP 7084 Rogatica, učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući s diskriminatornom namjerom, suprotno pravilima međunarodnog prava.

Prema navodima optužnice, optuženi su dana 19.06.1992. godine u naselju Rudo, opština Rogatica, naoružani i u uniformama, zajedno s drugim njima poznatim vojnicima učestvovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena, te prisilnom odvođenju 16 muškaraca u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.