Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GP Orašje

Dvojica kamiondžija preko granice pokušali prokrijumčariti 38 osoba. Uhapšeni su

Foto: Arhiv
Ilustracija

Granična policija će i u idućem razdoblju nastaviti s pojačanim aktivnostima, sukladno zakonu, na suzbijanju nezakonitih migracija, ulažući sve raspoložive resurse za zaštitu državne granice

Pripadnici Granične policije BiH u četvrtak su spriječili krijumčarenje 38 osoba na Međunarodnom graničnom prijelazu (MGP) Orašje.

Krijumčarenje je otkriveno u dva navrata prilikom obavljanja granične kontrole. Na MGP-u Orašje, kontrolirano je teretno vučno vozilo marke ”Iveco” i poluprikolica marke ”Schmitz” bh. registracijskih oznaka, kojim je upravljao N. Č. državljanin BiH.

Prilikom pregleda tovarnog prostora, pronađeno je 13 državljana NR Kine i sedam državljana R. Turske. Na istom prijelazu, kontrolirano je teretno vučno vozilo marke ”Man” i poluprikolica marke ”Schmitz”, kojim je upravljao B. S. državljanin BiH i državljanin R. Srbije. Prilikom pregleda tovarnog prostora, pronađeno je 18 državljana NR Kine.

Zbog postojanja osnova sumnje u počinjeno kazneno djelo krijumčarenje ljudi, o navedenom je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, prema čijoj naredbi su osumnjičeni uhapšeni. Krijumčarene osobe su predane Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje. Aktivnosti na predmetu se nastavljaju.

Granična policija će i u idućem razdoblju nastaviti s pojačanim aktivnostima, sukladno zakonu, na suzbijanju nezakonitih migracija, ulažući sve raspoložive resurse za zaštitu državne granice, priopćila je Granična policija BiH.