Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Dodik je povrijedio ugled BiH

sefik dzaferovic

“BiH ohrabrena da snažno napravi iskorake na tom evropskom i NATO putu i ukupnom putu reformi”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je istakao da snažno pozdravlja odluku aktivacije Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, dodajući da je ovo u interesu mira i stabilnosti, ali i u interesu cijele BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas je odblokiran NATO put BiH. Sljedeća stanica je članstvo u NATO-u. Sada sve zavisi od reformi koje će BiH provesti. Pozivam sve nivoe vlasti u BiH da poduzmu sve aktivnosti kako bi BiH uspješno realizirala prvi godišnji plan, a naravno i sve druge planove. Danas je Bosna i Hercegovina ohrabrena da snažno napravi iskorake na putu ekonomskih i društvenih reformi”, kazao je Džaderović na konferenciji za medije na kojoj je još govorio o sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom, hapšenju generala Ramiza Drekovića i još nekim temama.

Podsjetio je da je danas održana i sjednica s Upravnim odborom Vijeća za implementaciju mira (PIC) na kojoj je, kako je rekao, “BiH ohrabrena da snažno napravi iskorake na tom evropskom i NATO putu i ukupnom putu reformi”.

“Očekujem da će se to i desiti. BiH ima snažnu podršku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Vjerujem da neće biti problema da se provedu potrebne reforme, posebno kad je u pitanju europski put”, kazao je Džaferović.

Dodao je i da je imao sastanak s američkom delegacijom predvođenu zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom.

“Napravili smo značajne reforme u svim sektorima i ohrabren sam da se podrška SAD-a nastavlja. SAD su snažno opredjeljenje za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njenog ukupnog napretka. Za ovu zemlju je jako važno djelovanje na relaciji Washington – Brisel. Danas smo dobili uvjeravanja da se ova politika nastavlja i bit će još i poboljšana”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je i kako je danas uhapšen general Ramiz Dreković, istakavši da oni ljudi koji ne bježe od pravde ne trebaju da imaju status kada je u pitanju privođenje kao i oni koji bježe od pravde.

“Ne treba se isto ponašati prema onima koji bježe od zakona i onih koji se dobrovoljno predaju. Danas je to poistovijećeno. Gospodin Dreković je uvijek spreman da se odazove. Mislim da nije u redu da se isto privode oni koji se odazovu i oni koji bježe od zakona. Etničkih balansa u procesuiranju zločina neće biti. Nije moguće izjednačiti one koji su branili BiH s onima koji su je napadali. To nije moguće i ta politka neće proći. Etničkog balansa nije bilo ni u izvršenju ratnih zločina i neće biti ni u procesuiranju. Vjerujem u nevinost generala Drekovića”, kazao je Džaferović.

Na pitanje šta misli o tome što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio sastanak s dužnosnicima država članica Upravnog odbora PIC-a, istakao je da je to pitanje potrebno postaviti Dodiku, napominjući kako misli da je to “bespotreban potez”.

“Trebao je ostati na sastanku na kojem je bio ambijent u skladu sa zakonom. Svi trebamo da poštujemo zakone i red ove kuće. To predstavlja i povredu ugleda BiH, a i povredu i uvredu samih članova Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Mi smo danas imali i sastanak s Palmerom i sve je prošlo po zakonu. Odnosno bila je državna zastava. Zastava RS-a treba da bude na institucijama i u institucijama tog entiteta. Po zakonu o zastavi BiH, u državnim institucijama jedino može da bude postavljena zastava BiH, zastava države BiH simbolizira cijelu BiH i sve nas. To bismo svi trebali poštovati”, zaključio je Džaferović.