Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva

Džaferović: Dodik se pokazao kao neznalica, neka ga je stid i sram

dzaferovic332 (1)

Dvadeset i osam godina poslije, dodao je on, život se odvija u vremenu teških političkih i ekonomskih reformi koje treba napraviti na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u obraćanju zvanicama tokom večerašnjeg otvaranja centralnog programa manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.“, naglasio je značaj ratne bitke na Igmanu za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jedne od najvećih vojnih pobjeda koju su izborili branioci Armije Republike BiH.

– To čudo napravili su naši hrabri vojnici i oficiri, ali i naša politika predvođena ratnim Predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnim komandantom Alijom Izetbegovićem, zasnovana na pravednim ciljevima i univerzalnim civilizacijskim vrijednostima, oplemenjena i ojačana bosanskom duhovnošću – kazao je Džaferović, te dodao:

– Bili smo napadnuti sa svih strana, agresor je bio uvjeren da je slamanje našeg otpora pitanje vremena. Ali nismo se predali, nismo odustali. Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine pružili su neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike, taj otpor je nakon pobjede na Igmanu stalno jačao. Armija je potom izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Odbranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti izgradnje i obnove – riječi su Šefika Džaferovića.

Podsjetio je, sa žaljenjem, da i dalje ima onih koji drsko atakuju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, dovode u pitanje njenu održivost, prijete podjelama, podrivaju njene institucije i međunarodni subjektivitet, pokušavaju da ponište napredak postignut mukotrpno zajedničkim naporima.

Po riječima Šefika Džaferovića, tu posebno treba istaći sve učestalije i agresivnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca te njihovo sramno nagrađivanje od legalnih institucija u entitetu Republika Srpska naočigled domaće i međunarodne javnosti.

Oni i dalje sanjaju, rekao je Džaferović, o završetku političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se pokazao katastrofalnim za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.

– Moramo se suprotstaviti ovom opasnom i neodgovornom avanturizmu jačanjem naše kolektivne odlučnosti da se spriječi stvaranje novih rana u Bosni i Hercegovini. Uvidjeli su to i članovi Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, uvidjeli su da se šutnjom i popuštanjem na takva agresivna djelovanja šalje opasna poruka: da je to prihvatljivo i da nema sankcije. U nekoliko svojih prethodnih obraćanja, jasno sam upozorio na pogubni uticaj takvoga djelovanja na pozitivne procese u BiH te na hitnost i neophodnost donošenja zakona koji bi to trajno zaustavio. Dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca, potvrđuju da smo bili u pravu. Otuda sam još više ubijeđen da će snage destrukcije biti poražene i da će u vremenima koja su pred nama nastaviti jačati snage koje vole ovu zemlju i rade za njen napredak – Džaferovićeve su riječi.

Govoreći o politici koja zagovara otcjepljenje Republike Srpske, istaknuo je da se disolucija nikada neće dogoditi. Taj dio Bosne i Hercegovine zauvijek će ostati njen dio, kazao je Džaferović.

Uoči večerašnje manifestacije na Kovačima, on je novinarima kazao da su poruke, naročito one upućene u prethodna dva dana od Milorada Dodika prema Bošnjacima – sramne, kao i da se Dodik pokazao kao neznalica te čovjek s vrlo niskim pragom kritičnosti.

– Neka ga je stid i sram, nikada njegova politika neće uspjeti – rekao je Džaferović.