bihać

Džaferović: Fokus sa migrantske krize u USK prebaciti na ekonomski napredak

dzaferovic_bihac (1)

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je da se između ostalog razgovaralo o aktuelnom projektu izgradnje aerodroma u Bihaću, te rješavanju problema oštećenog objekta Gradskog doma zdravlja u nedavnom potresu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, federalni premijer Fadil Novalić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i poslanik u Parlamentu FBiH Hamdija Abdić prilikom posjete Bihaću i sastanka sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem, najavili su podršku u realizaciji važnih ekonomskih i razvojnih projekata za grad na Uni.

– U posljednje vrijeme iz Unsko-sanskog kantona stizale su nam samo vijesti o migrantskoj krizi i problemima, kao da je to jedini sadržaj ovdašnjeg života, a to je za nas neprihvatljivo. Krenulo je organizirano rješavanje migrantske krize, u što su uključeni i Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, posebno Ministarstvo sigurnosti sa ministrom Cikotićem, ali i kantonalne i gradske vlasti. Sada se trebamo posvetiti pitanjima razvoja, ekonomije, obrazovanja i zdravstva. Zbog toga smo danas prvenstveno o tome razgovarali i svi zajedno najavili pomoć i saradnju za što efikasnije korištenje ogromnih resursa ovog dijela države. Od sada želimo više takvih vijesti iz Bihaća i okoline – izjavio je Džaferović.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je da se između ostalog razgovaralo o aktuelnom projektu izgradnje aerodroma u Bihaću, te rješavanju problema oštećenog objekta Gradskog doma zdravlja u nedavnom potresu.

– Otkako su se nadležne državne institucije uključile u rješavanje problema migrantske krize, u gradu Bihaću je značajno povoljnija situacija. To nam je danas omogućilo da pričamo o razvojnim i infrastrukturnim projektima i zaista me raduje maksimalna podrška premijera Novalića i člana Predsjedništva Džaferovića. Teme su bile aerodrom za kojeg je Federalna vlada osigurala 25 miliona KM, kao i rješavanje problema oštećene zgrade Doma zdravlja u Bihaću, za što je također iz federalnog budžeta obezbijeđeno tri miliona maraka. Podrška neće izostati ni kada su u pitanju cestovni – saobraćajni projekti, što nas također izuzetno raduje – dodao je Fazlić.

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Gradskog vijeća Zulfikar Handukić, dopredsjedavajući Asmir Budimlić i Lejla Bakrač, vijećnik Edin Felić te kantonalni zastupnici Hadis Jusić i Zikrija Duraković.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i delegacija Federalne vlade predvođena premijerom Novalićem te ministrima Dedićem i Ramićem, boravili su danas u Bužimu gdje su prisustvovali obilježavanju Dana Općine Bužim. Džaferović je ovom prilikom otvorio novoizgrađeni Trg “Alije Izetbegovića”, a dodijeljena mu je i titula počasnog građanina Bužima.