BiH

Dan pobjede nad fašizmom

Džaferović i Komšić: Fašistička ideologija je itekako živa u Bosni i Hercegovini

09/05/2021

Željko Komšić smatra da se fašizam može pobijediti samo demokratijom, pravnom državom, transparentnošću i slobodnim medijima

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra i poručili da je fašistička ideologija, iako je vojno poražena, itekako živa u BiH i svijetu.

– Moja poruka je da je krajnje potrebno uozbiljiti se kada je u pitanju odnos prema tim mračnim ideologijama. Što bude više ujedinjene Evrope, poštivanja ljudskih prava i svakog čovjeka, borbe protiv diskriminacije bit će manje i ovih neofašističkih ideologija. Moja poruka za sve nas u BiH jeste da se pokrenemo izgradnji cjelovite i demokratske države – države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli – istakao je Džaferović.

Proteklih sedmica, podsjeća, da smo svjedočili tim retrogradnim idejama – fašističkim idejama jer „kako drugačije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli – da se zasijeca u živo tkivo BiH, nego fašističkom odnosno neofašističkom idejom“.

– Dakle, svi trebamo shvatiti da budućnost nije u razdvajanju, podjelama i diskriminaciji već u jedinstvu različitosti i kada je u pitanju BiH i Evropa – kazao je Džaferović.

Željko Komšić smatra da se fašizam može pobijediti samo demokratijom, pravnom državom, transparentnošću i slobodnim medijima.

– Fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču krajem 1995. i početkom 1996. godine kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum, a onda se pokazuje da je on izuzetno žilav, jer se javlja u raznim oblicima. Nekad je ekstreman, jasno vidljiv ljudima, kao što je to bilo u Drugom svjetskom ratu i u agresiji na BiH, a nekad je zapakovan u pravo na političko mišljenje, ideje i tako dalje. Ali to zlo definitivno postoji jer vidite da se cijeli evropski kontinent zapravo bori sa tom istom pričom – fašističkom – kazao je Komšić.

Dodaje da je fašistička priča upakovana u političke stranke, u pravo na politički stav, a u suštini je, kako tvrdi, riječ o šovinizmu, fašizmu, nacizmu, antisemitizmu i antiislamizmu.

– Sve je to nešto za šta svaka generacija misli da je ostalo iza nje i svaka se generacija onda ponovo suoči sa tim. Pa ova priča o “non-paperu”, pa to je klasični fašizam – naglasio je Komšić.

Forto: Svakodnevno svjedočimo da fašizam nije pobijeđen

U okviru manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“ i povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana „Zlatnih ljiljana“ kantonalni premijer Edin Forto položio je cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra i izjavio da svakodnevno svjedočimo da fašizam nije pobijeđen i da je to jedna trajna borba.

– Svake godine iz Evrope imamo primjere kako se suočavati s prošlošću – na primjer u Njemačkoj, gdje uvijek iznova ponavljaju, preuzima se krivica za one koje čak nisu to uradili nego se preuzme krivica za historijske događaje kao država i narod. Mislim da je veoma bitno upravo to raditi i na našim prostorima – rekao je Forto.

Kaže da dok se ne suočimo sa prošlošću šta se desilo, konkretno govoreći o ratu u BiH, da će nam biti puno teže da se pridružimo Evropskoj uniji.

Ovom prilikom, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo Ismet Godinjak prisjetio se da smo se nažalost bili primorani prije dvadeset i nešto godina opet boriti protiv fašizma za kojeg smo mislili da je pobijeđen davne 1945. godine.

– Mi pripadamo generaciji koja je svojim životima i tijelima svjedočila ustvari taj antifašistički karakter naroda BiH i tu borbu svojim životom i svojim djelima morali poistovjetiti sa antifašistima i Drugog svjetskog rata. Nažalost danas mnogi smatraju antifašizam kao nešto što je davna prošlost i ne samo antifašizam već i fašizam. Svjedoci smo i sa lijeve i sa desne strane postoje određene aspiracije na teritoriji BiH da ta ideja u konačnici neće biti pobijeđena. Stoga je bitno njegovati kulturu sjećanja i mladim generacijama prenositi za šta smo se mi borili. Također, potrebno im je prenositi da je ljubav prema domovini, patriotizam jedan uzvišeni čin, a ne ludost kako to neki danas pokušavaju predstaviti – poručio je Godinjak.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.