BiH

članovi predsjedništva bih

Džaferović i Komšić o takozvanom “non-paperu”: Anticivilizacijski i barbarski, to neće proći

15/04/2021

Nisu ovo stvari od jučer i nisu iznenada, kazao je Komišić, dodajući da "Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču“

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je izjavio, komentarišući “non-paper” koji je dospio u medije kao neslužbeni diplomatski dokument koji govori o prekrajanju granica u regionu, da koliko je on vidio “BiH ne bi ostala po tom papiru“.

– Oni tu nude neku varijantu koja je zapravo nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, koja je danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom. To je ono pravo zlo o kojem treba da pričamo – kazao je Komšić dodajući da je takvih ideja bilo i ranije.

Nisu ovo stvari od jučer i nisu iznenada, kazao je Komišić, dodajući da “Bog zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču“.

Ekstremni fašizam koji je i nacionalizam i koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama, kako je naveo, opasniji je nego što je bio prije nego se dokopao instrumenata vlasti.

-Više ne možemo da govorimo o umjerenoj kršćanskoj desnici koju je Evropa poznavala nakon Drugog svjetskog rata. Sad se suočavamo sa nečim što strašno podsjeća na onaj period Drugog svjetskog rata i po meni je najveća tragedija to što se dešava pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti naši ‘evropski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i zaboravili su Hitlera – kazao je Komšić.

Naglasio je da ‘non paper’ “koji zovu Janšinim”, iako se ne navodi ko ga je pisao, očigledno postoji.

-Ne bih bježao od priče da okarakterišemo malo i hrvatski ‘non paper’ u tom kontekstu. Hrvatski ‘non paper’ nije tako grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovanu prije svega na etničkoj osnovi – ustvrdio je Komšić.

-U Bosni i Hercegovini je izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata i sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid i da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski, to je barbarski i to neće proći. One koji stoje iza ovoga ćemo sasvim sigurno označiti našim neprijateljima, jer oni nisu prijatelji BiH, ko god da to bio, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, komentarišući danas u Sarajevu „non-paper, odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o idejama razgradnje BiH.

Podsjetio je kako je historija učiteljica života i da oni koji danas atakuju na BiH trebaju konačno da nauče nešto iz historije, a to je da su carevine dolazile, prolazile i propadale, a da je BiH ostajala i opstajala. Kako je naveo, BiH je, zahvaljujući Armiji RBIH, sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na nju, u najtežem periodu svoje historije.

– U BiH je izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata pa do danas, masovni zločini, i sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid i masovni zločini, da nagrađuju one koji su to uradili, to je anticivilizacijski, to neće proći, to je barbarski. Toga moraju svi biti svjesni, poručio je Džaferović.

Dodao je kako će institucije BiH odgovoriti onako kako bude u stanju da odgovori i da će se boriti protiv tih nasrtaja. Svijet je civiliziran, dodao je, te poručio kako se civilizirani svijet ovome treba suprotstaviti, a oni koji to ovo pokušavaju su barbari.

Na pitanje da li ga je iznenadilo to što ovi “papiri” dolaze iz Slovenije, Džaferović je odgovorio kako on ne zna odakle tačno dolaze ovi papiri.

-Ja sam vidio da to postoji, postoji u medijima. To je dovoljan signal za uzbunu i mi ćemo uraditi sve da tu stvar raskrinkamo, a one koji stoje iza ovoga ćemo sasvim sigurno označiti našim neprijateljima, jer oni nisu prijatelji BiH, ko god da to bio, poručio je Džaferović.

Dodao je kako smatra da to ne radi Evropa, već radikalni i retrogradni krugovi u Evropi. Naglasio je kako to nije nepoznato. Međutim, dodao je, kada bi cijeli svijet poprimio pravilo ponašanja kojeg zastupaju te retrogradne snage onda ne bi bilo budućnosti za svijet.

Upitan je i da li dijeli mišljenje da se zapravo ovim pokušava kroz određene lobije izvršiti neka vrsta pritiska u kontekstu izmjena Ustava BiH, na što je Džaferović rekao kako se ovo može tumačiti na različite načine, između ostalog i na takav, ali kako smatra da je ovo nešto gore od toga.

-Ovo je nešto što vodi BiH i kompletan region u rat. Potpuno je jasna stvar. Mi nećemo dozvoliti nikada, ni pod koju cijenu, da se atakuje na teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet BiH. Toga moraju biti svjesni svi i oni koji to rade i koji i BiH i region i Evropu uvlače u rat. Mislim da to nikome ne odgovora, rekao je Džaferović.

Dodao je kako nema tog pritiska koji BiH može natjerati na nešto što je protivno odlukama Evropskog suda za ljudska prava, na nešto što je potvrdilo diskriminaciju u BiH.

Upitan je također i da li misli da ovo može usporiti put BiH u NATO.

-Ukoliko postoji odlučnost NATO-a da primi BiH, te priče ne mogu usporiti put. One mogu izazvati određene diskusije i rasprave ali ne mogu usporiti put BiH. Naš put zavisi od nas u BiH koji želimo NATO i zavisi od samog NATO-a, naglasio je Džaferović.

Na pitanje da li očekuje da će visoki predstavnik nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, Džaferović je odgovorio kako je taj zakon u BiH trebao davno biti donesen.

-Davno je visoki predstavnik trebao to učiniti, jer je očigledno da ne postoji politička volja kod dijela političkih stranaka u BiH da se to svoji. Očekujemo da ga konačno nametne, rekao je Džaferović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.