BiH

predsjedništvo bih

Džaferović i Komšić odbili Dodikove zahtjeve na Vanrednoj sjednici

22/08/2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dobio je pozivno pismo Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine da učestvuje na konferenciji Krimske platforme

Danas je održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je odbačen prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ne učestvuje na konferenciji Krimske platforme.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dobio je pozivno pismo Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine da učestvuje na konferenciji Krimske platforme.

Nakon što je Džaferović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prihvatio poziv, Dodik je zahtijevao vanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne učestvuje, što je odbijeno glasovima samog Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Uz navedeni, Dodik je predložio i zaključak da Bosna i Hercegovina zauzme neutralan stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, što je takođe odbijeno, jer bi se radilo o promjeni dosadašnjih zvaničnih stavova BiH po ovom pitanju.

Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a, a koju je pokrenuo predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014., istaknuto je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH za Fenu.

Dodik zaprijetio krivičnom

Ukoliko Džaferović bude učestvovao na Samitu, Dodik je najavio krivičnu prijavu protiv njega.

– Moj prijedlog je bio da se ne prihvati učešće jer BiH nema utvrđene stavove o tome i da bi to moglo da znači još više pogoršanje ne samo odnosa sa samom Rusijom i nekim drugim faktorima, nego bi poručilo da je BiH pristrasna, da je na jednoj strani, da nije neutralna. S druge strane, to bi doprinijelo značajnom obimu dodatnih unutrašnjih neslaganja, kao što vidimo i ovaj put – ustvrdio je Dodik u izjavi za RTRS nakon sjednice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.