Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uoči summita

Džaferović i Michel o evropskoj perspektivi BiH

sefik dzaferovic

Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je danas uoči summita “Evropska unija-zapadni Balkan” s predsjednikom Vijeća Evropske unije Charlesom Michelom o evropskoj perspektivi BiH.

Predsjednik Vijeća EU je kazao da je EU predana da ojača veze s regijom zapadnog Balkana, te da je to jedan od ključnih prioriteta u njegovom mandatu.

Naglasio je da EU ostaje privržena čvrstoj evropskoj perspektivi za Bosnu i Hercegovinu i ostale države regije.

Predsjedavajući Džaferović upoznao je predsjednika Michela s koracima koje su institucije Bosne i Hercegovine preduzele na ubrzanju evropskog puta i ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Izrazio je očekivanje da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status i otpočne pregovore sa EU, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Džaferović je obavijestio predsjednika Michela da će se BiH na današnjem summitu pridružiti Deklaraciji EU.

Informirao je predsjednika Vijeća EU Michela i o situaciji u BiH u vezi sa pandemijom koronavirusa te zahvalio EU za pakete finansijske pomoći namijenjene za prevladavanje zdravstvene i ekonomske krize, kao i za uvrštavanje BiH u sistem javnih nabavki EU, naglasivši da je to najznačajnija podrška koju je naša zemlja dobila.