Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osjetljiv trenutak

Džaferović i Turković reagovali na presudu Osmanoviću: Novi težak udarac normalizaciji odnosa

Džaferović: Cjelovita BiH je naša sloboda i jedini mogući put
MOSTAR, 1. ožujka (FENA) – Prvi ožujak je jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti BiH, a cjelovita BiH je naša sloboda i jedini mogući put – izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Mostaru, na središnjoj manifestaciji obilježavanja Dana neovisnosti BiH u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.(Foto FENA/Mario Obrdalj)

Osman Osmanović osuđen je na pet godina zatvora ”zbog ratnog zločina na teritoriji Brčko distrikta BiH”, odlučilo je danas Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu, glavnom gradu Srbije

Presuda Beogradskog višeg suda Osmanu Osmanoviću predstavlja sramotan udar na pravdu, te će ostaviti teške posljedice na odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

”Cijeli proces protiv Osmanovića je vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države. Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret”, istako je Džaferović, nadalje naglasivši:

”Imajući u vidu ocjene koje su evropski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branilac BiH iz perioda agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem. Srbija je u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njeno ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine. Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince”.

I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oštro je reagovala na današnju presudu.

“Bosna i Hercegovina je sa punim pravom tražila od Srbije da se predmet ustupi bh. pravosuđu, u skladu sa potpisanim protokolom. Ovo je novi težak udarac normalizaciji odnosa u regiji i to u veoma osjetljivom trenutku. Nepravda prema jednom čovjeku nepravda je prema svima nama”, objavila je Turković.

Osman Osmanović osuđen je na pet godina zatvora ”zbog ratnog zločina na teritoriji Brčko distrikta BiH”, odlučilo je danas Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu, glavnom gradu Srbije.