Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džaferović: Izgradnja koridora bila bi “vjetar u leđa” svim zemljama regiona

BiH

sefik_varsava

Saradnja u oblasti infrastrukture predstavlja veliki poticaj za ekonomsku saradnju, a ako je ta saradnja na visokom nivou onda je lakše rješavati i sva druga politička, sigurnosna i druga pitanja, ocijenio je danas u izlaganju na samitu predsjednika parlamenata 24 zemlje srednje i istočne Evrope u Varšavi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Govoreći u okviru panela posvećenog saradnji na razvoju infraskture duž osovine Sjever – Jug, Džaferović je ocijenio da bi razvoj regije imao koristi od jače ekonomske saradnje, posebno putem infrastrukturnih projekata usmjerenih na uspostavljanje transportnog koridora sjever-jug, javlja izvještač Fene iz Varšave.

Ovim projektima, smatra, dao bi se novi poticaj za jačanje integracija. BiH je posebno zainteresirana za izgradju cestovnog i željezničkog koridora 5-C, kao i jadranskog cestovnog koridora i regionlnog plinovoda.

– Izgradnja navedenih koridora bila bi dodatni ‘vjetar u leđa’ svim zemljama regiona, onima koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji – rekao je, između ostalog, predsjedvajući Džaferović.