Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

član predsjedništva bih

Džaferović: Javnost zna ko je najodgovorniji za probleme s nabavkom vakcina

dzaferovic

Učinićemo sve da BiH što prije dođe do potrebnog broja vakcina kako bi krenula masovna imunizacija stanovništva, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je u Banjaluci izjavio da misli da javnost zna ko je najodgovorniji za probleme s nabavkom vakcina protiv koronavirusa, navodeći da su to Vijeće ministara BiH i nadležno ministarstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li bi Fadil Novalić premijer entiteta FBiH trebalo da podnese ostavku zbog neuspjeha u nabavci vakcina Džaferović je naveo: “Pitanje nabavke vakcina je pitanje svih nas u BiH i bilo bi nepošteno to samo svaljivati na leđa gospodina Novalića, tu je prvo državni nivo Vijeće ministara koje trebalo na vrijeme da prepozna opasnost koja nam prijeti zatajivanje COVAX mehanizma i da se onda krene u direktne nabavke vakcina”.

Istakao je da je na njegovu inicijativu 25. februara održan sastanak članova Predsjedništva BiH sa entitetskim premijerima na kojem je kazano da se krene u direktne nabavke vakcina.

“Učinićemo sve da BiH što prije dođe do potrebnog broja vakcina kako bi krenula masovna imunizacija stanovništva. Odgovornost nosimo svi, ne samo gospodin Novalić i mislim da je nepošteno to samo njemu svaljivati na pleća i samo od njega tražiti odgovornost”, kazao je Džaferović.