Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući predsjedništva bih

Džaferović: Konačno krenuti naprijed iz tačke zastoja na evropskom putu

sefik dzaferovic

Za razloge navedene u pismu kazao je da ne zaslužuju komentar, nego je samo pozvao HDZ da učestvuju u ovom procesu te da Čović treba dokazati da je zagovornik evropskog puta, a to će najbolje pokazati tako što će učestvovati u funkcioniranju institucija BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas, nakon prvog sastanka radne grupe o putu BiH ka Evropskoj uniji da su svi učesnici sastanka svjesni da BiH treba da što prije pokrenuti reforme na svom evropskom putu i da je potrebno raditi na reformama oko kojih postoji konsenzus.

Naglasio je da postoje nekoliko pitanja koja ne bi trebala biti sporna i koja bi se trebala rješavati u narednim danima i sedmicama poput pitanja zakona o sukobu interesa, zakona o javnim nabavkama, pitanje implementacije preporuka OSCE-a za poboljšanje izbornog procesa, kao i pitanje uspostavljanja parlamentarnog odbora za stabilizaciju, ali i reforme javne uprave.

– Svi učesnici sastanka jasno su kazali da je potrebno što je prije moguće da se to dogodi u BiH. Želimo da se konačno pokrenemo naprijed iz tačke zastoja na svom evropskom putu – podvukao je Džaferović, dodajući da su svi učesnici sastanka veoma zainteresirani da BiH dobije kandidatski status.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak kojim je zaduženo Vijeće ministara da u saradnji s Kolegijom za evropske integracije i Direkcijom za evropske integracije pokrene pitanje izrade novog Akcionog plana za članstvo i realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Grupu čine predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Denis Zvizdić i Borjana Krišto te predsjedavajući i dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić.

Međutim današnjem prvom sastanku nisu prisustvovali politički predstavnici u bh. institucijama iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a lider te stranke Dragan Čović pisao je Džaferoviću objašnjavajući razloge njegovog neprisustva sastanku.

No Džaferović je danas pozvao HDZ i njihove predstavnike u bh. institucijama (Dragan Čović, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda) da učestvuju u onome što je njihovo pravo i ustavna i zakonska obaveza.

– Ako žele reći da poštuju Ustav BiH i zakone BiH onda moraju poštovati poziv koji dolazi iz Predsjedništva BiH u instituciju BiH oni kao zvaničnici BiH. Ako kažu da su za evropski put, podsjećam da sve ovo što radimo posljednjih dana radimo u dogovoru sa EU i zemaljama Quinte. Ako su opredijeljeni za evropski put neka pomognu da idemo tim putem – pojasnio je Džaferović.

Za razloge navedene u pismu kazao je da ne zaslužuju komentar, nego je samo pozvao HDZ da učestvuju u ovom procesu te da Čović treba dokazati da je zagovornik evropskog puta, a to će najbolje pokazati tako što će učestvovati u funkcioniranju institucija BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u dogovoru s predstavnicima iz Evropske unije, dogovorilo formiranje političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

U pitanju je široko političko tijelo koje će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja vezanih za evropski put BiH te će biti zadužena da se osigura da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus.