Član Predsjedništva BiH

Džaferović: Na današnji dan BiH je obnovila svoju državnost

vjecna vatra polaganje cvijeca (1)

Povodom obraćanja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, u povodu 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, Džaferović je kazao da je i sinoć svijet mogao vidjeti s kakvim retrogradnim snagama je BiH ima posla

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine brojne delegacije položile su cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu gdje su nakon intoniranja državne himne brojne delegacije položile cvijeće.

-Danas je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu. Na današnji dan 1943. godine Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost. Potvrdila svoj multietnički karakter, potvrdila ravnopravnost koji žive u ovoj zemlji – kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On je istakao da i danas traje borba za ravnopravnost ljudi u Bosni i Hercegovini.

-I danas se borimo sa snagama koje imaju otpora prema tome da izgradimo državu koja će funcionirati u jedinstvu različitosti. Da svako bude ono što jeste i da svi skupa gradimo i čuvano našu domovinu BiH. Ja tim retrogradnim snagama i ovom prilikom s ovog mjesta poručujem da ćemo mi uspjeti. Ovo što mi radimo je civilizacijski put. Ono što rade te retrogradne snage, a rade na podjelama svih mogućih vrsta to su antcivilizacijki postupci i to nikad neće moći proći – kazao je.

Povodom obraćanja predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, u povodu 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, Džaferović je kazao da je i sinoć svijet mogao vidjeti s kakvim retrogradnim snagama je BiH ima posla.

Na pitanje kada će BiH dobiti državni zakon o praznicima, Džaferović je kazao da će se to desiti kada bude bilo političke volje kod onih koji danas osporavaju taj zakon, koji jednostavno ne žele da mi danas obilježavamo Dan državnosti BiH, koji ne žele da mi obilježavamo Dan nezavisnosti.

-Morat će se složiti s tim, to su historijske činjenice – istakao je Džaferović.